MODO Hockeys Juniororganisation klar

23 april 2012 13:01

MODO Hockey kan idag meddela att klubbens Juniororganisation för kommande säsong är klar – och det finns en hel del nytt att berätta.

Exempelvis får klubbens meste spelare genom tiderna – Per Svartvadet en ny roll.


Per Svartvadet kan numera titulera sig som junioransvarig i MODO Hockey.

– Det känns fantastiskt bra att få förstärka vår organisation med Per. Han är en respekterad person som brinner för hockey och för MODO, säger MODO Hockeys GM Markus Näslund.

Per Svartvadet som gjort totalt 755 matcher för MODO Hockey meddelade 22 december 2011 att han tvingades avsluta sin karriär p.g.a. tarmsjukdomen ulcerös kolit.

I samband med det offentliggörandet sa Svartvadet också att han skulle ta sig en funderare över framtiden – se över de olika alternativen.

– Jag ville ta det lugnt, låta beslutet sjunka in. Under den här tiden har jag fått några fina erbjudanden – både hockeyrelaterade men även utanför hockeyn, säger Per Svartvadet och fortsätter:

– Men jag känner att det är hockey jag vill jobba med och på det sätt som Markus har fått ihop den här arbetsbeskrivningen så känns det oerhört roligt och enormt stimulerande att få möjligheten att fortsätta jobba inom MODO Hockey. Eftersom jag redan på börjat hockeystudier och följt allt från TV Pucken till landslagshockey den här säsongen, så känner jag mig väl förberedd.

Att kliva in i rollen som Junioransvarig ligger Svartvadet varmt om hjärtat. Han kan även ta med sig sina egna erfarenheter eftersom han själv gjort resan.

– Jag har alltid brunnit för det här med att få ihop grupper, att utveckla individer. Att nu få göra det tillsammans med den organisation som klubben har känns mycket inspirerande, säger Svartvadet och fortsätter:

– Sedan kan jag också ta med mig mina egna erfarenheter kring den resa som en juniorspelare gör. Att som 15-åring lämna hemmamiljön och flytta till en ny ort innebär stora förändringar. Det ställs mycket krav på individen och det gäller också att se till att individen får den hjälp som de behöver. Tillsammans, med hårt jobb och ny energi så ska vi flytta fram våra positioner ytterligare.

Tränarkonstellationerna för J18 respektive J20 är också klara.

J20 kommer att tränas av Henrik Gradin och Jan-Axel Alavaara.

J18 kommer att tränas av Lennart Hermansson och Urban Omark.

– Det här känns som en oerhört intressant konstellation. Samtidigt får Micke Sundell tillsammans med Anders Melinder fortsätta att utveckla vårt redan erkända hockeygymnasium ännu mer, säger junioransvarige Svartvadet och fortsätter:

– Det team vi nu har satt ihop är fantastiska hockeymänniskor som bidrar med olika saker till MODO Hockey. Det innebär att våra juniorspelare får en högklassig utbildning.

Lennart Hermansson och Henrik Gradin har de senaste säsongerna kamperat ihop i J18. Nu splittras de och in kommer två nya bekantskaper – åtminstone i tränarrollen.

Jan-Axel Alavaara har tidigare gjort sex säsonger som spelare i MODO Hockey – 1995-2001.

För några veckor sedan avslutade han sin spelarkarriär med att bli mästare i Österrike. Nu kliver han in i en ny utmaning.

– Jag ser det som en stor utmaning att få vara med och utveckla spelare, säger Alavaara och fortsätter:

– Förut hade jag inga tankar på en tränarkarriär men det har ändrat sig de senaste åren och då den här möjligheten dök upp var det bara att köra.

Alavaara är glad över att återigen få representera MODO Hockey.

– Jag har följt MODO Hockey i alla år och det här är hemmaplan för mig och min familj.

Vilken typ av tränare tror du att du är?

– Det återstår att se. Jag tror att det absolut viktigaste är att man är sig själv. Sedan är jag övertygad om att det jag kommer att kräva är att alla ger hundra procent varje dag.

Urban Omark spelade i MODO Hockey som junior innan han via Björklöven och Nyköping blev elitseriespelare med Södertälje.

Därefter gick resan vidare till en rad klubbar innan han gjorde sina sista matcher i division 1 med Örnsköldsviks HF. Nu startar en ny karriär.

– Det känns väldigt bra. Jag har varit sugen på tränaryrket en tid och att nu få den här möjligheten känns inspirerande och bra. Nu gäller det också att förvalta det förtroende man fått, säger Omark och fortsätter så här kring sin bild av MODO Hockey:

– Jag har fått ett grymt bra intryck! Ett verkligt professionellt intryck och att få vara en del av det här i framtiden tilltalar mig mycket.

34-årige Omark är född och uppvuxen i Övertorneå och så här beskriver han sig själv som person:

– Jag är en analytisk människa. Trygg och lugn. Jag jobbar med att ta in info, sedan bestämma mig vilken väg jag ska gå och då göra det till hundra procent. säger han och fortsätter:

– Förhoppningsvis är jag en kille som är lätt att ha att göra med. Jag vill också vara någon som folk litar på.