MODO Hockey till J18-kvartsfinal
Publicerad: 2019-03-24
Junior
Det blev en grand slam för MODO Hockey på juniorsidan under söndagen, detta efter att även J18 slagit ut Luleå i sin åttondelsfinal efter att ha vunnit den tredje och avgörande matchen med 4-1.

Det var samma förutsättningar i J18-slutspelet som det var för J20, dvs en helt avgörande tredje och sista match i åttondelsfinalen mot Luleå. Vinnaren till kvartsfinal medan förlorarens säsong är över. Luleå vann hemma i torsdags och MODO Hockey vann lördagens möte.

MODO inledde också den här matchen klart bäst och fick direkt utdelning då Isak Norén satte 1-0 redan efter 1:59 av matchen. Norén spelades fram av Simon Andersson och Oscar Nordin på vackert ryskt manér.

Bara sju sekunder efter ledningsmålet så drabbades MODO av matchens första utvisning och Luleå fick chansen till snabb comeback. Men i stället var det MODO Hockey som gjorde målet med en man mindre på banan, ett mål som Albin Svedin skickade in från nära håll. Förarbetet till målet stod Oskar Håkansson för.

Spelet jämnades ut efter de två målen och båda lagen skapade en del farliga chanser under resterande del av perioden. Men två duktiga målvakter såg till att det var 2-0 för MODO efter 20 spelade minuter.

Luleå med reduceringen

Luleå hade betydligt mer av spelet i inledningen av andra perioden och 5:48 in fick man också utdelning efter en snabb spelvändning. MODO Hockeys målvakt Marcus Nygren räddade på ett mirakulöst sätt den första chansen men kunde inte stå emot när Luleå skickade in returen.

Halvvägs in i mittenperioden så hade MODO en puck som dansade på mållinjen efter att först ha tagit i stolpen. Albin Svedin höll sig framme och försökte peta in pucken men lyckades inte få träff och Luleås målvakt kunde blockera.

Med 14 minuter spelade hade MODO ytterligare en puck som var precis på mållinjen. MODO Hockeys spelare jublade för mål men domaren kunde inte se om pucken var inne från sin position och därmed blev det inget mål dömt.

MODO höll undan och vann

En jämn, oviss och spännande period var vad publiken i Fjällräven Center bjöds på i tredje perioden och det var verkligen två lag som inte bjöd på några misstag bakåt. MODO Hockey spelade på sin ledning och Luleå väntade på chanserna.

I mitten av perioden fick MODO chansen i power play efter att Luleå varit för många spelare på banan, men gästerna kunde klara av utvisningen och kraftsamlade för en intensiv forcering.

Luleå tog time out med mindre än fyra minuter kvar, där det diskuterades när man skulle ta målvakten. Men man hann aldrig ta målvakten innan MODO utökade till 3-1 genom Elias Stenman, då han skickade in pucken med 16:59 på klockan. Stenman fick assist från Jeremias Lindewall och Wictor Åhström.

Luleå gav inte slaget förlorat och tog ut målvakten för att i första hand få till en reducering men när man fick offside så tvingades man sätta in målvakten igen. Direkt efter tekningen skickade MODO och Oskar Håkansson in 4-1 från nästan ingen vinkel alls, framspelad av Ernst Axel Boberg.

"Grymt starkt med tanke på utgångsläget"

— Vi hade inget lätt utgångsläge efter torsdagens match, med tanke på resultatet där. Men vi gör det grymt starkt här både i går och i dag då jag tycker vi är klart starkare både mentalt och fysiskt, så det känns rent ut sagt skitbra, kommenterade tränare Emil Svelander det hela efter matchen.

— Vi har försökt jobba med spelarna att de ska spela avslappnat men ändå med marginaler och sedan sätta vårt presspel och det tycker jag också vi gör, framför allt här i tredje perioden i den här matchen där Luleå inte har många chanser, säger Svelander och avslutar:

— Vi tar med oss kampmoralen från den här matchserien, hur vi offrar oss för varandra och dessutom vårt anfallsspel som varit bra i de sista matcherna och där vi aktiverar försvararna i anfallsspelet.

MODO Hockey är med vinsten klar för kvartsfinal i J18-slutspelet och vilka man får möta där bestäms under söndagen. Klart är i alla fall att MODO kommer börja hemma med match nu på torsdag.

Skellefteå klara som kvartsfinalmotståndare.