Inför MODO Hockey J18 – Frölunda

3 april 2014 17:00

Att det är de fyra bästa lagen som gör upp om SM-guldet i J18 kan man slå fast. De fyra semifinallagen slutade etta och tvåa i Allsvenskan Norra respektive Allsvenskan Södra och har sedan fortsatt imponera i SM-slutspelet.

I morgon avgörs semifinalerna och för MODO Hockey J18 är det Frölunda som står i vägen för en SM-final.

– Vi har en bra känsla. Många av spelarna var med redan förra året och det tror jag är en bra och nyttig erfarenhet att ha med sig, säger Lennart Hermansson, headcoach i MODO Hockey J18.


Avgörandets stund närmar sig för MODO Hockey J18. I morgon klockan 16.00 är det nedsläpp i AXA Sports Center i SM-semifinalen mot Frölunda.

MODO Hockey J18 som slutade tvåa i Allsvenskan Norra kvalificerade sig för SM-semifinalen genom att besegra Luleå med 2-1 i matcher i kvartsfinalserien.

– Inför matchserien mot Luleå hade vi en viss oro med tanke på att vi inte spelat en match på tre veckor. Visserligen var läget detsamma året innan också men det som skiljde sig då var att vi var rankade etta och fick välja motståndare. Den här gången var vi tredjerankade och ställdes mot ett bra Luleå och vi visste att det skulle bli tufft, säger Lennart Hermansson, headcoach i MODO Hockey J18 och fortsätter:

– Det märktes också i den första matchen uppe i Luleå att vi inte riktigt var där. Vi behövde en match för att komma igång och ser man till de två hemmamatcherna därefter var det egentligen aldrig något snack. Vi var klart bättre än Luleå och hade kunnat vinna båda matcherna med betydligt mer klara siffror.

I SM-semifinalen ställs MODO Hockey J18 mot Frölunda. Göteborgarna vann Allsvenskan Södra och i kvartsfinalserien mot Brynäs gjorde man som MODO Hockey J18 – förlorade den inledande matchen på bortaplan för att därefter vinna två raka hemma. Men det var dramatiskt värre i den avgörande matchen. Med mindre än fyra minuter kvar av ordinarie matchtid var Frölunda i underläge med 1-3. Men man kom tillbaka och vann med 4-3 efter avgörande i sudden death.

– Frölunda har ett riktigt bra lag. Vi vet att de är starka framför de båda målen och att de har flera på pappret profilstarka spelare. Vi har scoutat några smådetaljer i deras spel men samtidigt får man inte lägga för mycket fokus på motståndarna, säger Hermansson och fortsätter:

– Det viktiga är att vi fokuserar på vårt eget. Vi ska spela vårt spel – vi vill driva matchen. Vi har ett så bra lag att vi ska kunna klara av att göra det.

De tidigare matchserierna i SM-slutspelet har avgjorts i bäst av tre matcher. Men när det nu handlar om semifinal och medaljmatcher så är det en match som avgör.

– Visst är det lite speciellt med bara en match där allting sätts på sin spets. Det gäller att man verkligen är förberedd. Det känner jag att vi är. Vi har en bra känsla i gruppen och det faktum att många av spelarna var med redan förra året tror jag är både bra och nyttigt, säger Hermansson.

Vad blir avgörande i morgon?

– Som alltid är målvaktsspelet, spelet i power play och penalty killing viktigt. Känns lite extra viktigt nu när det är en match som avgör. Vidare vill jag se att vi sätter fart på pucken, vill inte ha något pucktransporterande. Vill också att vi ska bli lite mer raka i vårt spel och ta ännu fler avslut. Vi har haft en tendens att bli lite runda i spelet vilket jag tror till stor del beror på att vi har så många skickliga och kreativa spelare.

När det gäller skade- och sjukdomsläget i MODO Hockey J18 så ser det ljust ut. Den ende som inte är aktuell för spel i morgon är forwarden Axel Ottosson som är avstängd. Ottossons avstängning sträcker sig över fredagen vilket innebär att han är tillgänglig på lördag – både för J18 och J20.

– Vi kommer i morgon med största sannolikhet att ställa upp med samma manskap som i den avgörande matchen mot Luleå, säger Hermansson.

I den andra semifinalen – nedsläpp klockan 13.00 – möts Djurgården (seriesegrare i Allsvenskan Norra) och Linköping (serietvåa i Allsvenskan Södra).

– Det kommer att bli två väldigt spännande semifinaler och vi siktar givetvis på att ta oss till SM-final, avslutar Hermansson.

MODO Hockey J18:s preliminära matchtrupp till semifinalen

Målvakter

1 Niclas Gradin (96)

29 Markus Olsson (96)

30 Emil Hedman (97)

Backar

2 Jonathan Léman (97)

3 Jesper Lindgren (97)

5 Albin Runesson (96)

15 Martin Liljekvist (97)

16 Lukas Ekeståhl Jonsson (96)

23 Erik Flood (96)

52 Erik Ullman (97)

Forwards

9 Dmytro Timashov (96)

10 William Nylander (96)

24 Daniel Muzito Bagenda (96)

26 Emil Alba (97)

27 Jens Norberg (96)

32 Noah Pereira (97)

36 Linus Sandin (96)

43 Måns Löfroth (96)

44 Carl Grundström (97)

46 Kristian Jakobsson (96)

47 Oscar Öhman (97)

49 Andreas Ljung (96)

51 Adrian Kempe (96)

Allt om J18 SM