Fem MoDoiter uttagna till ny OS-satsning
Publicerad: 2022-04-12
NYHET
Inte mindre än fem MoDo-spelare är med i satsningen "Olympisk offensiv", som nu sjösätts av Svenska Ishockeyförbundet, SDHL och Sveriges Olympiska Kommitté. Målet är medalj i nästkommande två vinter-OS.

Olympisk Offensiv är en treårig satsning med sikte på medalj i OS 2026 och 2030, och nu är truppen för första året uttagen.

I den ingår en hel kvintett spelare från MoDo Hockey: målvakten Lisa Jönsson och anfallarna Mira Hallin, Ebba Hedqvist, Julia Perjus och Wilma Sundin.

– Riktigt skoj och helt rätt att Olympiska Offensiven sjösätts. Att de två första lägren ligger parallellt med Damkronornas samlingar gör dessutom att vi kan säkerställa den så viktiga röda tråden. Med ett OS i färskt minne har vi bra koll på var ribban ligger och det krävs en spetsig satsning, i alla delar, för att nå dit vi vill, säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna.

– Vi vill tillsammans bygga ett lag för framtiden, som kan konkurrera om medaljer till OS 2026 och 2030. Med hård träning, tålamod och kunskap finns alla förutsättningar för det. SOK kommer att sätta in specialkompetens i projektet för träning som blir skräddarsydd och individanpassad, säger SOK:s sportchef Glenn Östh.

Den första samlingen sker 22–23 april och då kommer spelarna att informeras vad satsningen går ut på, och de får även föreläsningar inom olika ämnen.

– Det känns spännande och roligt att första truppen nu är uttagen. Olympisk Offensiv är en satsning på unga lovande hockeyspelare och det känns väldigt kul att vi redan nu har första samlingen. Vi hoppas i och med denna samling kunna inspirera spelarna att vilja göra en riktigt satsning mot OS och även prata om vad som krävs av spelarna. Det kommer bli roligt att följa dem på resan, säger Gizela Ahlgren Bloom, sportchef för SDHL.

Den treåriga satsningen ingår i projektet Olympisk Offensiv och är ett samarbete mellan Svenska Ishockeyförbundet, SDHL och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

Svenska Ishockeyförbundet kommer att ansvara för att årligen genomföra sommarläger och samlingar för 20–25 yngre spelare i tre till fyra årskullar på flick- och damsidan. Spelarna som blir uttagna till samlingarna är i åldersspannet 15–19 år.

Planering för Olympisk Offensiv, vår och sommar 2022

22–23 april: Uppstartsträff

13–18 maj: Tester och läger i Falun

25–29 juli: Läger i Sverige (plats ej fastställd)

Press- och kommunikationsansvarig Jon Häggqvist