Sampo Ranta ny forward i MoDo Hockey!
Publicerad: 2023-05-25
NYFÖRVÄRV
MoDo Hockey kan idag meddela att klubben förstärkt med en finsk forward inför kommande säsong i SHL. Sampo Ranta, 22, ansluter från Colorado Avalanches organisation och har signerat ett tvåårskontrakt.

Det har gått ett par veckor sedan sist, men nu har vi alltså glädjen att kunna berätta om ännu ett nyförvärv till vårt SHL-bygge 2023/2024.

Sampo Ranta är en forward som är född år 2000 i Nådendal, väster om Åbo i södra Finland. Redan som 16-åring tog han klivet över till Nordamerika och den amerikanska juniorligan USHL.

2018 skrev han på för Minnesota i universitetsligan NCAA och samma år NHL-draftades han också av Colorado Avalanche i den tredje rundan, som nummer 78 totalt.

Debuten i Colorado kom i Stanley Cup-slutspelet 2021, där han fick spela två matcher, och totalt har det blivit tolv NHL-matcher de tre senaste säsongerna. Mestadels har han huserat i Colorado Eagles i AHL, där det blivit 43 poäng på 110 matcher.

Nu är han MoDoit.

Sampo Ranta, 188 centimeter lång och 89 kilo tung, har skrivit på ett tvåårskontrakt och ansluter till oss senare i sommar.

– Det känns väldigt kul att vi kunnat knyta Sampo till oss, jag har följt honom en tid och det är verkligen en spelare som jag gillar och ser stor potential i, säger sportchef Henrik Gradin.

Vid lunchtid på torsdagen gästade Gradin vår nyhetsuppdatering i MoDo Channel, men vid det laget hade han inga nyheter att förmedla. På torsdagskvällen blev dock affären klar och Sampo Ranta signerade avtalet.

– Han är en väldigt kraftfull spelare med bra storlek. Han är bra på skridskorna, har ett bra skott och spelar med en stor frenesi. Just kraftfullheten är någonting som sticker ut i hans spel och är en av hans främsta egenskaper. Han jobbar hårt hela tiden.

Sampo Ranta själv ser mycket fram emot flytten till Örnsköldsvik.

– Jag valde MoDo för att det är en klubb med ambitioner och ett driv att nå framgångar. Det är också en klubb med mycket tradition och historia. Det kändes som att det passade mig bra och jag har hört mycket bra om MoDo och Örnsköldsvik från mina svenska vänner.

Vilket är ditt mål med att komma hit?

– Mitt stora mål är att hjälpa MoDo att vinna många matcher och att nå framgång i SHL. Som spelare är jag driven att ta steg framåt. SHL är en väldigt bra liga med stor konkurrens och jag tror att det kommer att bli väldigt roligt.

Efter många år i Nordamerika vänder han nu åter till Europa för spel på stor rink.

– Det kommer säker att krävas anpassning, men jag tror att min fart, mina kvalitéer och storlek kommer att överföras på ett bra sätt till svensk hockey. Jag tror också att den större ytan kan göra att jag kommer bättre till min rätt, säger Sampo Ranta.

Vi säger varmt välkommen!

Press- och kommunikationsansvarig Jon Häggqvist