Årets målvaktscamp i full gång

29 juli 2019 18:32
Nyheter

För nionde året anordnar MODO Hockey en målvaktscamp i början av försäsongen och under måndagen var det full fart på isen när 18 målvakter drillades i allt från förflyttningar till hur man följer pucken med blicken.


De 18 målvakterna som är med på årets målvaktscamp fick direkt känna på ett tufft pass när målvaktstränare från MODO Hockey, IF Björklöven, Sollefteå HK, Kramfors-Alliansen, Svedjeholmens IF och Örnsköldsvik HF körde övningar vid fyra olika stationer på isen. Allt från sidledsförflyttningar till hur målvakterna ska följa pucken med huvudrörelser tränades.

För det senare används en speciell mask som träs på utanpå hjälmen och som tvingar målvakterna att röra huvudet mer. Magnus Granath, målvaktstränare på juniorsidan i MODO Hockey förklarar:

— Det handlar om att lära målvakterna att följa pucken med huvudet och på så sätt få dem att ha blicken centralt, i stället för att snegla efter pucken. Det skapar bra rutiner och ger bättre samband mellan vad man ser och händernas rörelser.

Målvakterna är uppdelade i två grupper där den ena gruppen består av MODO Hockeys målvakter från herrlaget, damlaget, J20 och J18. I den andra gruppen återfinns målvakter från MODO Hockeys U16 samt damjuniorerna, men även fyra inbjudna målvakter där de yngsta är födda 2005.

— Jag fick förfrågan att köra den här campen då Andreas Eriksson sent blev klar för MODO Hockey. Det här är en viktig del av MODO Hockeys rekrytreringsprocess och samtidigt en bra förberedelse för målvakterna inför säsongen och jag körde gärna campen ett sista år innan det är dags att lämna över den stafettpinnen till Andreas, säger MODO Hockeys förre målvaktstränare Magnus Helin.

Även denna säsong är Linus Ullmark med på isen både för att träna själv men också som en tränare för de övriga målvakterna och Magnus Helin poängterar vikten av att Linus är med:

— Det vi pratar mycket om, det som är fokus på campen, är att skapa förutsättningar för ett elitbeteende. Vad krävs för att nå riktigt långt och hur behöver man träna för det. Linus är fönstret till det och kan berätta om sin resa och ge de övriga insikt om hur det fungerar och vad som krävs på yttersta elitnivå.

— Dessutom är han fantastiskt bra som ledare, på att prata med människor och på att se saker. Han är väldigt engagerad och instrurerar och pushar hela tiden de övriga. Han kommer bli en fantastisk målvaktstränare när han är klar med sin hockeykarriär, det är jag helt säker på, avslutar Magnus Helin.