Derby direkt i J18-premiären
Publicerad: 2023-09-20
Det är dags för vårt J18-lag att kliva in i seriespelet i J18 Regional Norr, och för motståndet direkt i premiären på onsdagen står lokalkonkurrenten Örnsköldsvik Hockey.

"Vi har spelat en bra hockey där vi vårdat pucken", säger huvudtränare Tobias Jansson om förberedelserna.

J18-säsongen inleds på regional nivå och planen är givetvis att vi ska hamna bland de fem främsta i serien och därmed få spela i J18 Nationell efter nyår. 

De flesta lag har redan hunnit med en eller till och med två matcher i grundserien men för MoDo går startskottet denna onsdag, med nedsläpp klockan 19.30 hemma i Hägglunds Arena.

– Det är en härlig förväntan i luften, dels för att det är seriepremiär men dels också för att det är derby mot ÖHF direkt vilket är lite speciellt, säger Tobias Jansson, som kan se tillbaka på en försäsong som tyvärr inte rullat på helt utan bekymmer.

– Det har varit mycket skador och sjukdomar inblandat, vilket har ställt gruppen på prov. Det i sig har gjort att gruppen har byggts ihop och känt sig stärkt. De har kommit ihop otroligt bra och tagit tag i saker och ting även fast vi haft fem, sex spelare borta på grund av olika orsaker. 

Jansson tycker också att spelet har sett bra ut, att laget spelar vårdat och försöker vara kontstruktivt.

– Vi försöker skapa någonting istället för att skicka iväg problem. Sedan har det inte varit utdelning för oss hela vägen på försäsongen och vi har gnuggat mycket att vara på insida och gå rakare på kassen, bilda trafik.

Precis som alltid på juniornivå har det varit viss omsättning på spelarsidan och ett antal spelare som är i J18-ålder spelar också med J20-laget.

– För de yngsta, som går i ettan på hockeygymnasiet, är det såklart en inkörningsperiod. En del av dem har flyttat hit och de har också kommit till ett ställe där träningsdosen gått upp jämfört med vad de är vana vid. De kör på riktigt bra varje dag och lär sig hela tiden. Sedan har vi tvåorna som tar ett stort ansvar och får med alla på tåget, säger Tobias Jansson.

I premiärmatchen mot Örnsköldsvik kommer MoDo att ställa upp med tre femmor. Några spelare saknas alltjämt och det är ungefär två veckor innan truppen kan vara fulltalig igen.

I J18 regional är det viss skillnad mellan toppen och botten på serien, sett till kvalité på lagen.

– Det är jättebra tycker jag, i och med att man ställs inför olika typer av prov nästan varje match. Ibland får man hantera mycket puck och i vissa matcher är det en mer defensiv verklighet som man måste förhålla sig till. Det är bra för utbildningen av spelarna att få träna på att slå "på och av".

Kom gärna och titta på matchen på onsdagskvällen! Nedsläpp sker som sagt klockan 19.30 i Hägglunds Arena och det är fritt inträde.

Press- och kommunikationsansvarig Jon Häggqvist