Olivia Carlsson avslutar sin karriär
Publicerad: 2023-08-09
Hon har varit MoDo Hockey trogen under hela karriären och har klubbrekordet med flest antal spelade matcher i klubben. Nu väljer Olivia Carlsson, lagkapten sedan 2018, att sätta punkt för sin karriär som spelare.

"Jag har fått uppleva allt jag ville", säger hon.

Att sammanfatta Olivia Carlssons karriär och gärning helt och hållet är ingen enkel sak. Hennes tid som professionell hockeyspelare spänner över mer än ett decennium och förutom spel i klubblaget MoDo Hockey har hon varit mer eller mindre gjuten i landslaget under alla år.

Men om vi gör ett försök och håller oss till fakta:

- Tolv säsonger i Riksserien/SDHL

- 419 matcher (377 i grundserie + 42 i SM-slutspel) i MoDo, vilket är klubbrekord

- Fem säsonger som lagkapten i MoDo och ytterligare två som assisterande

- SM-guld 2012 och SM-silver 2014

- Två brons i U18-VM

- Totalt 150 A-landskamper

- Två OS-turneringar

- Sju VM-turneringar

Men nu är det över. Olivia Carlsson har bestämt sig för att, som det heter, lägga skridskorna på hyllan.

– Jag känner mig redo att gå vidare, säger Olivia, som har umgåtts med tanken på att sluta under det senaste året.

– Jag har på något sätt känt att jag är nöjd med min karriär, att jag fått uppleva det jag ville. Eller, det enda som känns lite tråkigt är väl att jag inte fick uppleva ett SM-guld till, jag var 16 år när vi vann och nu har jag ju kämpat för det i elva år till. Det hade varit lite annorlunda att vinna nu. Men jag är jättenöjd med min karriär som spelare och nu vill jag satsa på min civila karriär istället.

Lucas Norlin / FotoFranz

Den civila karriären innebär ett jobb som fysioterapeut i Region Västernorrland. Just nu arbetar hon på hälsocentralerna Ankaret i centrala Örnsköldsvik och i Själevad.

– Sedan öppnar det här upp för mig att ha mer tid med mina andra vänner, de som inte spelar hockey, och med min familj. Jag vill också hitta på andra grejer, som att resa.

Frågan som de flesta får – finns det någon tanke på en fortsättning inom ishockeyn i framtiden?

– Det är ingenting jag har tänkt så mycket på. Just nu tror jag mest att jag vill landa i mitt beslut. Jag förstår nog inte riktigt vad jag har gett mig in på förrän säsongen börjar, typ när det är helg och de andra är på bortamatch och jag sitter hemma... Men absolut så skulle jag kunna tänka mig någonting inom hockeyn i framtiden. Jag har ju exempelvis ett yrke som är lite relevant. 

Även detta en klassisk fråga – vad kommer du att sakna mest?

– Det är väldigt speciellt att tillhöra ett lag. Där alla älskar samma sak och där man drivs tillsammans mot samma mål. Man umgås varje dag och reser tillsammans. Den känslan kan vara svårt att hitta utanför isen.

Olivia Carlsson är född i Karlstad och har Forshaga som moderklubb. Hon kom till Örnsköldsvik på den väg som många andra gått före och efter henne, den via hockeygymnasiet.

– När jag kom hit visste jag inte riktigt vad jag skulle vänta mig, jag kunde ärligt talat inte så mycket om damhockeyn. Jag var rätt blyg och försiktig också. Men jag kände när jag kom in i det, att det här var jäkligt kul och det här vill jag verkligen satsa på. Jag ville bli så bra jag kunde och fick snabbt upp starka känslor för MoDo, säger hon.

Bildbyrån

Sedan blev hon klubben trogen – hela karriären.

– Det har aldrig varit aktuellt för mig att gå någon annanstans. Jag har känt att MoDo är klubben i mitt hjärta och det är med MoDo jag vill vinna. Jag har trivts väldigt bra i föreningen och i stan och har byggt upp goda relationer, både inom hockeyn och utanför.

De sista fem åren fungerade hon som lagkapten.

– Det var väl ingenting jag tänkte när jag kom hit och var ung och blyg (skratt). Men det har vuxit fram under tiden, jag har tagit för mig mer och mer. Mina egenskaper har framför allt varit "lead by example", att jag vill vara ett gott föredöme, träna extra och visa hur man är en bra lagkamrat. När jag fick så starka känslor för klubben blev det också naturligt för mig att vilja leda laget framåt.

Nu går hon vidare i livet och lämnar hockeyn bakom sig, åtminstone som spelare, och vi i MoDo Hockey kan inte nog tacka Olivia Carlsson för allting hon har gjort för oss genom åren. Hon lämnar efter sig ett tomrum som blir svårt, för att inte säga omöjligt, att fylla, men vi är tacksamma och glada för att hon varit en del av vår förening de senaste tolv åren.

Tack, Olivia!

Sportchef Björn Edlund:

– För mig personligen så har Olivia funnits här under hela min period i klubben. Hon har varit en ledande spelare och jag har verkligen uppskattat samarbetet med henne under årens lopp. Jag tror att Olivias påverkan på föreningen har varit ovärderlig. Hon har varit med och lagt grunden för vad hårt arbete innebär och vad det innebär att vara professionell. Hon har varit med både när det har gått som bäst och när det har gått som sämst och har fortsatt ge samma sak, varit ambitiös och noggrann, och visat stor lojalitet till föreningen. Jag är stolt över att ha fått vara en del av hennes resa.

Huvudtränare Jared Cipparone:

– Olivia gjorde det enklare för mig att komma hit, då vi kände varanda sedan jag var med landslaget för sex år sedan. Att komma hit och känna lagkaptenen, en som du vet att du får ärlighet ifrån och som du vet vad hon går för, hjälpte mig mycket. Jag har aldrig sett en spelare som har jobbat så hårt och varit så osjälvisk som Olivia och det finns ingen som skulle säga ett enda negativt ord om henne. Du vet hela tiden att hon gör det bästa hon kan utifrån de förutsättningar som finns och jag är säker på att vi kommer att fortsätta se saker som hon fört vidare till resten av laget. Det är också fint och respektabelt med en spelare som stannar i en klubb under hela sin karriär, det är inte ofta man ser det idag.

Press- och kommunikationsansvarig Jon Häggqvist