David Rundblad klar för två år!
Publicerad: 2023-05-05
NYHET
Vi fortsätter att bygga laget för SHL-säsongen 2023/2024 och senast in i truppen är 32-årige David Rundblad, som närmast kommer från Kärpät. Backen har skrivit ett avtal över kommande två säsonger. Vi förväntar oss att han är en ledare på isen", säger sportchef Henrik Gradin.

Senast David Rundblad spelade i Sverige och SHL var säsongen 2010/2011, då han öste in 50 (!) poäng från sin backplats i Skellefteå AIK. Sedan dess har han hunnit beta av spel i NHL (där han blev Stanley Cup-mästare med Chicago Blackhawks), NLA, KHL och nu senast finska ligan med Kärpät.

Nu är han MoDoit.

Rundblad är vårt andra nyförvärv inför kommande säsong och han har alltså skrivit på ett tvåårskontrakt.

– Sist han var i Sverige så spelade han bara offensivt men nu har han blivit en tvåvägsback och vi förväntar oss att han kommer vara en ledare ute på isen över hela banan, säger Henrik Gradin, som har haft kontakt med Rundblad en längre tid.

– Jag förde tidigt en dialog med hans agent och han (David) blev triggad av att det fanns ett intress från oss. Rekryteringen gällde bara för SHL-spel och det har varit klart ända sedan i januari, februari. Det visar lite av Davids karaktär och att han var sugen på att komma hit, att han kunde vänta ända till sista april.

I sin ungdoms dagar var David Rundblad en utpräglad offensiv back men sportchef Gradin menar att det är en annan spelare som kommer hem till svensk mark igen efter över ett decennium utomlands.

– Jag tror att han fortfarande har det offensiva i sig men jag är inte säker på att det absolut är det vi främst vill ha ut av honom. Vi vill ha en ledare som står för bägge delar av spelet. Vi är en nykomling och kommer förmodligen att vara betydligt mer i egen zon i SHL än vad vi var i HockeyAllsvenskan – och då är det den delen av spelet som är viktigast, säger Henrik Gradin.

Nyheten presenterades i MoDo Channel på fredagsförmiddagen. Se sändningen i repris nedan:

{!A}

David Rundblad själv är glad över att få flytta till Örnsköldsvik och ser fram emot att bekanta sig med sin nya klubb.

– När min agent hörde av sig till (Henrik) Gradin så dröjde det bara några dagar innan jag fick ett kontraktsförslag och enligt mig fanns det ingenting att tveka på. Det kändes som ett självklart val och jag blev riktigt glad, säger han.

Rundblad fanns på plats när MoDo tog steget upp till SHL i söndags och det var ju rent krasst först då som han visste att han skulle till vår klubb.

– Jag spelade med Ludwig Byström i Kärpät så jag åkte ner till honom och hängde. Jag var även ner och kikade på match två; den förlorade ju MoDo så jag var lite tveksam att åka ner till match sju egentligen (skratt).

Det löste sig galant, trots allt.

– Ja, det var en rysare. Så här i efterhand var det värt det, att det gick ända till match sju, både för mig själv och för laget.

Bilden av att han utvecklat sitt spel och blivit mer defensivt lagd håller David Rundblad själv med om.

– Min senaste sejour i SHL var lite speciell med tanke på att allting gick min väg offensivt och det var det enda jag fick fokusera på. Nu har jag varit ute och rest i tolv säsonger och har utvecklat mitt spel och blivit mer av en tvåvägsback. Jag tycker själv att jag hanterar defensiven på ett bra sätt idag och har hittat glädje i att bidra på så vis också, säger han innan han fyller i:

– Såklart tycker jag att det är roligast i offensiven och jag hoppas kunna bidra där med. Ni har ju haft två skapliga offensiva backar under säsongen, jag får ta rygg på dem (skratt).

Press- och kommunikationsansvarig Jon Häggqvist