MODO Hockey 100 år - 60-talet

21 mars 2021 12:00
MODO 100 år

Idag fortsätter vår artikelserie där vi räknar ned till föreningens 100-årsfirande genom händelser från olika årtionden genom klubben historia. Idag fördjupar vi oss i 60-talet. Ett händelserikt årtionde som bland annat innehåller ett namnbyte, starten av damlaget inom hockeyn och även en inflyttning till Kempehallen.


Vi närmar oss föreningens 100-årsdag och här kan ni följa med i artikelserien innehållandes händelser från föreningens hundraåriga historia, händelserna är hämtade ur vår Jubileumsbok som ni köper på MODO Hockey Shop

Tidgare artiklar i serien 20-talet 30-talet 40-talet 50-talet

60-talet

60-talet är ett händelserikt årtionde på många vis, där Nicke Johansson blir världsmästare, ishockeyn flyttar in i Kempehallen och hockeylag för damerna bildas. Det är även det årtioende där föreningen genomför ett namnbyte 1963.

1960 Serieseger och allsvenskan igen

Ishockeylaget har förstärkts rejält och kör över allt motstånd i div.II. Klarar kvalet efter ett sekunddrama och är klara för allsvenskan igen.

1961 Två från AIK i landslaget

Inte heller i andra försöket kunde AIK hänga kvar i högsta serien. Det blev fyra poäng den här gången. Ronny Nordström och Nicke Johansson uttagna i landslaget. Håkan Nygren spelade i pojklandslaget i ishockey och fick pris som bäste svensk. Ulf Edlund vann JSM i spjut. Kjell Eriksson tog storslam vid DM på skidor och Hörnsjöns elljusspår invigdes.

1962 Nicke blir Världsmästare

Nicke Johansson får spela åtta matcher i Tre Kronor och är med i VM-guldlaget i Colorado Springs. Ishockeylaget tar steget upp i allsvenskan för tredje gången, detta sedan man klarat kvalet mot Rönnskär, Sundbyberg och Mora. Gunilla Nylander, Ing-Britt Pettersson och Doris Salomonsson hemförde JSM-guldet i lag på skidor över 5 km.

1963 I allsvenskan för att stanna

För första gången höll sig ishockeylaget kvar i högsta serien. Och inte bara det! Det blev en hedrande femteplats och chans på slutspel till den sista omgången. Alfredshems IK blev MoDo AIK efter årsmötesbeslut.

1964 JSM-seger och slutspel

För första gången går klubben till slutspel efter att ha blivit tvåa i div.I Norra efter Leksand. Juniorlaget vinner JSM efter finalseger mot Djurgården med 3–2. 14 av 16 spelare är fostrade i klubben. I oktober blev Kempevallen Kempehallen.

1965 Fotbollen åter i div.III

Fotbollslaget tränas för andra året av Andreas Sjöberg och lyckas vinna div. IV och ta sig till trean. Seriefinalen vann man mot IFK Härnösand med 2–1. Ishockeyjuniorerna vann JSM för andra året i rad och A-laget gick till slutspel igen. I Ångermanlands segrande TV-pucklag fanns fjorton MoDospelare.

1966 ”MoDo-kedjan” till Djurgården

Ishockeylaget går till slutspel, trots att den så kallade ”MoDo-kedjan” med Kent Lindgren, ”Henna” Svensson och Björn Palmquist flyttade till Djurgården. Det här året slog man bl.a. AIK med 11–0. Återigen JSM-final, men nu förlust mot Västerås efter förlängning. Det var också året som fotbollslagets första säsong efter återkomsten till div.III gav en femteplats med förnyat kontrakt. MoDo AIK blir Ångermanlands bästa skidklubb i DM.

1967 Seger i div.I Norra

Ishockeyn vinner för första gången en allsvensk serie. Efter segern i div.I Norra spelar man sedan till sig en fjärde plats i SM. Segern mot Djurgården i tredje och avgörande matchen gav ett historiskt avancemang. Nicke Johansson är med och vinner VM-silver i Wien.

1968 Slutspel igen trots spelarförluster

Trots att ishockeylaget förlorat tre av sina förgrundsfigurer blev det slutspel igen. Nicke Johansson spelar 20 landskamper under året och spelar alla sju matcherna vid OS i Grenoble. Fotbollslaget befäster sin ställning i trean. Klubben arrangerar MoDomarschen. Gösta Norberg och Christer Strömbäck är lovande och framgångsrika i skidspåren.

1969 Starten av damlaget

Damlag inom ishockeyn bildas, där Astrid Berglund och Ulla Jonsson har en betydande roll. Håkan Nygren, Anders Nordin och Ulf Thorstensson är tillbaka i MoDo-färgerna och hockeylaget går åter till slutspel. Tidningen Nya Norrlands bragdmedalj tilldelas Gunnar Bäckman, Nicke Johansson och Håkan Nygren för deras VM-silver i Stockholm.

Imorgon fortsätter artikelserien där vi går igenom 70-talet.