Sundin: "Viktig resa för oss som grupp"
Publicerad: 2022-11-25
Intervju
Tre matcher på tre dagar - det är vad som väntar MoDo Hockeys damer på bortaturnén med start imorgon lördag. Forwarden Wilma Sundin ger sin syn på det täta schemat, formen i laget och sin egna prestation som bland annat har renderat i en debut i Damkronorna.

Två raka segrar - och fyra vinster på de fem senaste. MoDo Hockey är inne i en fin form 14 omgångar in på SDHL-säsongen, men trots den resultatmässiga framgången behöver laget höja sig spelmässigt, menar forwarden Wilma Sundin.

– Resultatmässigt är vi i bra form, men jag tror att vi alla känner att vi spelmässigt inte är nöjda med helgen som var. Vi kan komma upp i en högre nivå än det vi visade senast.

Efter tre raka hemmamatcher lämnar laget till helgen Örnsköldsvik och ger sig av söderut för en tuff bortaturné. Tre matcher på lika många dagar ska avverkas, med det första stoppet i Linköping, följt av Stockholm och Jönköping.

– Det är tre viktiga matcher på tre dagar, vilket ska bli jäkligt kul. Det gäller att man är förberedd såväl fysiskt som mentalt, vilket innebär det gamla vanliga; dricka, äta och sova mycket. Annars kommer det bli tufft att spela de här tre matcherna, inleder Sundin och fortsätter:

– Jag tycker att det är en viktig resa för oss som grupp också. Att komma ihop ännu mer nu när vi kommer att ha mycket tid tillsammans de här dagarna.

Laget har i dagsläget häng på tredjeplatsen i tabellen, där söndagens motstånd Djurgården huserar och som har två matcher fler spelade. Den första anhalten på bortaturnén är dock Östergötland och LHC, ett lag som har haft en tuff säsongsinledning och återfinns längre ner i tabellen.

– Det gäller att inte underskatta Linköping. Vi måste gå in och göra grovjobbet som i alla andra matcher. Det är inget topplag i dagsläget, men det är absolut ingen lätt match. Samma sak gäller HV71. De är sist i tabellen, men är ett lag fyllt av bra spelare. När vi mötte dem i premiären senast åkte vi på en förlust, det gäller att vi spelar vårt bästa spel för att få med oss segrar i de här matcherna.

Djurgården är tabellgrannar och ett lag vi kan komma ikapp, hur ser du på söndagens match i Stockholm?

– Det är en oerhört viktig match. Som det ser ut just nu är det vi och Djurgården som kommer att slåss om tredjeplatsen i tabellen, inleder forwarden och fortsätter:

– Vi är ett väldigt skridskostarkt lag. Vi måste ständigt hålla uppe farten på benen genom matcherna - då är det inte många lag som hänger med. Men framförallt måste vi sätta puckarna och ta vara på våra lägen.

"En stor erfarenhet och väldigt lärorikt"

Riktar vi istället blicken från kollektivet till spelaren Wilma Sundin, ser vi en forward som inte är nöjd med sin poängmässiga säsong. Så här långt har det blivit tre poäng för 19-åringen, som dock vet vad som krävs för att få det att lossna.

– Poängmässigt har det gått otroligt trögt, det kan man säga… Och förra helgen var inte den bästa för egen del, därför är jag extremt taggad på det som ska komma nu. Det är skillnad poängmässigt mot förra säsongen, men jag får mina lägen i matcherna - jag måste jobba på att sätta dem bara. Utöver det tycker jag att det har gått bra den här säsongen.

Wilma Sundins utveckling är något som inte har gått damkroornas förbundskapten Ulf Lundberg förbi. Under uppehållet fick forwarden nämligen göra debut i den Tre Kronor-prydda dressen när landslaget reste över till finska Vierumäki och Åbo för Women’s Euro Hockey Tour. En debut som slutligen resulterade i ett mål mot Schweiz.

– Det var så klart jättekul - och jag är oerhört stolt över att få representera Sverige. Det var också en stor erfarenhet och väldigt lärorikt, samtidigt som det fanns en hel del spelare där som man kunde lära sig av och ta efter.

MoDo Hockey