MODO Hockey hyllar Sture Andersson 12 februari

13 december 2019 15:40
Nyhet

MODO Hockey är idag väldigt glada över att presentera onsdagen den 12 februari 2020 som dagen då Sture Andersson får sin förtjänstfana hissad till taket i Fjällräven Center. Sture Andersson, 70, är fortfarande aktiv i föreningen och har så varit under de senaste 58 åren.


Sture Andersson har aldrig tillhört någon annan klubb än MoDo, såväl AIK som MODO Hockey. Han har funnits med i alla klubbens lag, från de allra yngsta till representationslaget som vann föreningens första SM-guld 1979. Sture Andersson har tränat i stort sett samtliga åldersgrupper och lag i föreningen från att ha varit assisterande tränare i dåvarande Elitserien till att under en rad år varit huvudansvarig för damlaget. Han har dessutom suttit i flertalet kommittéer i föreningen och under en tid även varit verksam i styrelsen.

MODO Hockeys styrelse har på förslag från nomineringskommitén beslutat att Sture Anderssons förtjänstfana kommer att hissas till taket i Fjällräven Center. Detta sker den 12 februari 2020 och Sture Andersson blev märkbart rörd över beskedet.

– Självklart oerhört hedrande, men samtidigt svårt att ta in att det kommer att hända. Jag har aldrig behövt tvinga mig hit under alla år då den största av löneförmåner alltid har varit att få umgås med människorna i föreningen och framförallt ungdomar. Man lär sig alltid någonting nytt, kommenterar Andersson men konstaterar sedan:

– Kul med en fana i taket, men jag trivs ännu på isen och har inga planer på att sluta.

"Känslosam och tacksam"

Det finns oerhört många historier berättade av Sture Andersson och om Sture Andersson. Vid många tillfällen visade han sin storhet både som idrottsman och människa. Som exempelvis 1978 då han för första gången blev uttagen till landslaget och konstaterade: ”Vad kul för klubben när en sådan som jag blir uttagen i landslaget. Det borde innebära en enorm sporre för alla ungdomar i klubben”

Vidare har han matchat fram distriktets TV-puckslag till såväl segrar som finalplats. Han var själv med och vann TV-pucken som spelare 1965, som var första gången Ångermanland tog hem slutsegern.

– När vi pratar om förtjänstfana blir jag känslosam och tacksam när jag tänker på min mamma, pappa och bror som inte finns med oss längre. Det var ändå där hemma allting började när vi alltid idrottade i familjen och hade en egen fotbollsplan samt en ishockeyplan med hemmasvetsade målburar och plank vi byggt själva, berättar Andersson och fortsätter:

– Omgivningen formar oss människor och jag hade turen att växa upp i en fantastiskt fin familj. Vi hade inte några pengar, men mina föräldrar hade mycket tid för oss barn. När det kommer till ishockeyn så började jag i nioårsåldern där pappa tog med mig till Domsjöplan men där jag i början var för dålig på skridskorna och istället fick stå i mål. Med tiden blev jag bättre på att åka skridskor och det var som en välsignelse varje kväll. Just skridskoåkningen har påverkat mitt liv mer än någonting annat där jag fått fantastiskt fina vänner genom sporten ishockey.

Hissningen av Sture Anderssons förtjänstfana sker inför matchen mellan MODO Hockey och Timrå IK den 12 februari och att det är just Timrå IK som står som motståndare betyder extra mycket för Sture Andersson.

– Jag har härliga minnen från alla möten mot Timrå genom åren. Derby med extra intresse utifrån och Timrå var alltid en tuff och bra motståndare man ville göra allt för att besegra.

Utdrag ur nomineringskommiténs motivering

"Fostrad i MoDo AIK, uppvuxen och uppfostrad i Kempehallen, 14 säsonger med representationslaget, SM-guld, OS-brons och en VM-turnering borde vara tillräckligt för en förtjänstfana. Men Sture tyckte inte det räckte för att bli en del av den här klubbens själ och hjärta. Hans ledargärningar har varit minst lika ovärderliga som hans insatser på isen."

"Sture Andersson har med sina ledaregenskaper, sina kunskaper och sitt alltid goda humör varit en förebild för flera generationer hockeyspelare som fostrats i Ångermanland i allmänhet och Örnsköldsvik i synnerhet och han har varit, och är, en pionjär för dam- och flickishockeyn i vårt land."

Biljetter till matchen MODO Hockey - Timrå IK 12/2 2020

Kabben Berglund, Nicke Johansson, Per Lundqvist, Magnus Wernblom, Anders Hedberg, Per Svartvadet, Peter Forsberg och Mattias Timander är de förtjänstfanor som hänger i taket sedan tidigare tillsammans med tecken för föreningens SM-guld.

Fotnot: Delar av texten om Sture Anderssons karriär är hämtade från boken ”MODO Hockey - 90 år, 90 spelare”