MODO Hockey 100 år - 20-talet

17 mars 2021 16:00
MODO 100 år

MODO Hockey firar 100 år som förening den 27 mars 2021. Det som 1921 startade på August Johanssons café i Sund har formats till den förening vi är idag. Det finns åtskilliga historier och händelser att berätta från alla dessa år och vi kommer att, med start idag, publicera en artikelserie från varje årtionde som en nedräkning till vår 100-årsdag.


MODO Hockeys utveckling har gått hand i hand med staden Örnsköldsviks utveckling under de senaste 100 åren där arbetarkulturen präglat en stor del av det vi som förening står för. Under den här resan har åtskilliga medlemmar, ideellt arbetande, spelare, anställda, publik och sponsorer gjort det möjligt för föreningen att utvecklas och finnas på den översta nivån i Sverige under så lång tid.

Genom denna artikelserie kommer ni att få följa med i olika händselser från olika årtionden genom historen. Dessa händelser är urklipp ur vår jubileumsbok som släpptes i december 2020.

För att läsa mer om vår historia köp boken på: Sport 77, ICA Kvantum Örnsköldsvik, Stora COOP eller online i MODO Hockey Shopen

20-talet

Först ut i artikelserien är 20-talet, där MODO Hockeys historia tar sin början genom bildandet av Alfredshems IK, men där just ishockey till en början inte var en av idrotterna som utövades inom föreningen.

1921 Alfredshems IK bildades den 27 mars

Alfredshems IK såg dagens ljus vid ett möte på August Johanssons café i Sund den 27 mars. Det var Sven Löfgren, som tagit initiativet till mötet. Klubben fick namnet Alfredshems Idrottsklubb och den första styrelsen bestod av Albin Häggström (sedermera Hallbro), August Åström och Manfred Westerin. Fotbollen fanns med redan från början och den första matchen slutade med storförlust; 6-1 på bortaplan mot Domsjö IF.

1922 Ny fotbollsplan skulle köpas

Fotbollen får sådan omfattning i det unga Alfredshem att man även kan ställa ett B-lag på benen. Fotbollsplanen är dock fortfarande ett problem. Av protokoll från ett möte den 19 september framgår dock att en kommitté bestående av Albin Hallbro, E. Lindgren och Paul Iggström fick i uppdrag att inköpa en ny fotbollsplan.

1923 Paul Iggström tog första DM-tecknet

Skidor var detta år en ny gren på klubbens program. Och det blev ett framgångsrikt debutår för skidsporten. Paul Iggström hemförde nämligen klubbens första DM-tecken genom att vinna JDM över 20 km vid en tävling i Sundsvall.

1924 Framgångar för skidåkarna

Skidåkarna gick in för säsongen med verkligt allvar och noterade fina framgångar, bland annat andra lagpris vid DM-budkaveln. Sven Löfgren, Birger Strandberg, Gösta Nordlander samt Ville Bäcklin var de som stod för bedriften. Detta år arrangerade klubben också sin första skidtävling.

1925 Seriedebut i fotboll gav seger

Seriefotbollen startade på allvar i distriktet och AIK kom med i Nordångermanländska serien. Det blev en framgångsrik seriedebut för fotbollslaget, som gick och vann serien. Bästa resultat ansågs 6–1-segern mot Köpmanholmen vara. Det var elva stolta AIK:are som tilldelades Svenska Fotbollförbundets silvermedaljer.

1926 Gustaf Wiklund vann JDM i kula

Gustaf Wiklund tog sitt första DM i kula. Han infriade klubbens förhoppningar genom att vinna DM i kula, bli tvåa i diskus och fyra i spjut i sin första DM-start. Friidrotten kunde också notera terränglöparnas andra inteckning i Örnpokalen.

1927 DM-förlust i bandy med 9-0

Klubben ställer upp i bandyns DMspel. Det var dock säsongens enda match i grenen och det blev förlust med 9–0 mot IF Älgarna. Speciellt bra gick det heller inte i fotbollen, endast 14 av 24 poäng togs hem.

1928 Norrbyskär hemförde Kempes pris

Direktör Carl Kempe överlämnade till klubben ett pris att sättas upp i fotboll mellan Kempeverkens idrottsföreningar och under klubbens administration. Slutsegern togs av Norrbyskärs IK och AIK tog fyra av åtta poäng efter bland annat 1–1 mot Norrbyskärs IK.

1929 Meriterande DM-vinst över Köpmanholmen

Klubben ställde upp i DM-spel och kunde inleda med en meriterande vinst med 3–1 mot Köpmanholmen. Sedan blev det dock respass ur turneringen mot Domsjö med 6–1.

Imorgon fortsätter vår artikelserie med händelser från 30-talet, missa inte det!