Ryan Whitney avslutar sin ishockeykarriär

20 september 2015 15:25

Det blev endast två matcher i SHL och MODO Hockey för backen Ryan Whitney som idag meddelar att han väljer att avsluta sin professionella ishockeykarriär med omedelbar verkan. ”Jag vill rikta mitt varmaste tack till MODO Hockey för att de gav mig chansen att spela den här säsongen, men tyvärr så känner jag att min fotskada hindrar mig från att spela på den högsta nivån”, säger Whitney om beslutet.


Ryan Whitney presenterades för MODO Hockey i slutet av juni månad men har nu, efter två SHL-matcher för klubben, beslutat sig för att avsluta sin ishockeykarriär.

– Naturligtvis jättetråkigt för oss men främst för Ryan som är en toppenkille, säger MODO Hockeys GM Per Svartvadet och fortsätter:

– Vi har kommit överens om att bryta kontraktet och Ryan kommer att återvända till USA inom kort. Han var tacksam för chansen vi gav honom och under den korta tiden han varit här har han gjort ett positivt och helproffesionellt intryck, inte minst utanför isen där han verkligen varit en kille som spridit glädje bland lagkamraterna.

Ryan Whitney draftades som nummer 5 av Pittsburgh Penguins 2002. Debutsäsongen i Penguins 2005/2006 innebar 38 poäng (6+32) på 68 matcher och följdes upp av en fantastisk säsong med 59 poäng (14+45) på 81 matcher.

Whitneys karriär fortsatte efter fyra säsonger i Pittsburgh med spel i Anaheim Ducks innan Edmonton Oilers och Florida Panthers även var klubbadresser i NHL. Efter säsongen 2013/2014 fortsatte Whitneys karriär i KHL där han den förra säsongen representerade HC Sochi för 19 poäng (6+13) på 42 spelade matcher.

"Mitt varmaste tack till MODO Hockey"

Karriären avslutades med två SHL-matcher för MODO Hockey säsongen 2015/2016.

– Jag vill rikta mitt varmaste tack till MODO Hockey för att de gav mig chansen att spela den här säsongen, men tyvärr känner jag att min fotskada hindrar mig från att spela på den högsta nivån. Örnsköldsvik är en jättefin stad, organisationen runt laget är i världsklass och jag ville verkligen spela hela året här, men när kroppen säger ifrån så har jag inget val, säger Whitney.

När tog du beslutet och meddelade Per Svartvadet och Larry Huras?

– Jag tog beslutet efter matchen igår. Jag har funderat på det den senaste veckan och under matchen igår så kunde inte kroppen svara på det jag ville göra ute på isen och det kändes både tråkigt och tufft. Jag känner att det inte heller är rättvist mot laget, staden och mina lagkamrater när jag inte kan prestera på den nivå jag vill prestera.

Du fick representera samma lag som din vän Noah Welch, men du fick inte chansen att spela tillsammans med honom, dina tankar kring det?

– Naturligtvis tråkigt att det inte blev så, men det var inte meningen då jag inte har spelet helt frisk under de tre senaste säsongerna. Det tär på psyket att hela tiden spela skadad och alla hockeyspelare vet att det är tufft mentalt att inte komma upp i den nivå man vill hålla. Det tog även passionen för sporten från mig och utan den så fungerar det inte på den här nivån, säger Whitney och avslutar:

– Jag är oerhört ödmjuk och tacksam för allt den här sporten gett mig och allt jag har fått uppleva tack vare den. Nu är det dags att gå vidare i livet men jag vill åter igen uttrycka min tacksamhet till alla som hjälpt mig under hela min karriär.