Kristers Gudlevskis ny målvakt i MoDo Hockey

13 juni 2022 14:30
HERR

MoDo Hockey kan meddela att klubben gjort klart med den lettiske landslagsmålvakten Kristers Gudlevskis. 29-åringen har skrivit på ett kontrakt över kommande säsong, 2022/2023.

"Det är en atletisk målvakt med bra storlek och erfarenhet från viktiga matcher på högre nivå."


Det har inte varit någon hemlighet att MoDo Hockey varit på jakt efter en till målvakt efter att Tex Williamsson tvingats till operation.

Nu har den målvakten hittats i Kristers Gudlevskis. Letten började säsongen 2021/2022 i Slovan Bratislava i den slovakiska ligan men anslöt till Brynäs i SHL på nyårsdagen.

I karriären har Gudlevskis NHL-rutin från tre matcher med Tampa Bay Lightning, har spelat nästan 200 AHL-matcher och har erfarenhet från KHL-spel med Dynamo Riga.

Utöver insatserna i sina klubblag har han en hel del landslagserfarenhet. I vinter var 29-åringen en del av Lettlands OS-trupp och han har fyra VM-turneringar i bagaget sedan tidigare.

– Det är en bra, erfaren målvakt. Vi fastnade för honom och när han också ville komma hit så kändes det som att det inte var så mycket att fundera på, säger sportchef Henrik Gradin, som har kommit överens om ett ettårsavtal med Kristers Gudlevskis.

Målvaktstränare Andreas Eriksson har bra grepp om Gudlevskis sedan tidigare.

– Ja, jag har koll. Jag har tittat mycket på video, har sett honom spela live och har även hört mig för om honom. Det är en atletisk målvakt med bra storlek och erfarenhet från viktiga matcher på högre nivå. Han spelar mycket på känsla, försöker göra sig stor och attackerar när det behövs, säger Eriksson.

Eriksson berättar att en del i Gudlevskis val av MoDo var att han ville komma till en miljö där han får ordentlig målvaktsträning och kan jobba med strukturen i sitt spel.

– Vi vill skapa en sådan miljö, där spelare kan utvecklas, och någonstans har det spridit sig i och med att han vill komma hit. Vi vill ha en miljö där spelare kan ta nya steg och det gäller givetvis inte bara målvakter.

Gudlevskis själv ser fram emot flytten till Örnsköldsvik.

– Allting har gått ganska snabbt och det känns väldigt bra. Jag ville verkligen stanna i Sverige och det här är en bra möjlighet. Jag ser fram emot att ta mig an utmaningen tillsammans med laget, säger 29-åringen.

På frågan hur han beskriver sig själv och det han ska bidra med säger Gudlevskis:

– Jag spelar med hjärtat. Jag tävlar hela tiden och försöker att stoppa varje puck på vilket sätt som än krävs. Jag gillar att vara en del av ett lag, och har en del erfarenhet och kan komma med en del tips och råd om det behövs.

I laget finns en spelare som han är väl bekant med sedan tidigare: Rihards Marenis. De båda har spelat tillsammans i både Dinamo Riga och i det lettiska landslaget.

– Han är en god vän till mig och det känns bra för både mig och min familj att han också finns i klubben, säger Kristers Gudlevskis.