MODO Hockeys VD Johan Widebro har ordet

27 mars 2021 06:45
MODO 100 år


Från 1921 till 2021, en period av hundra år, ett sekel, ett århundrade och en idrottsförening från liten till stor. Jag har många gånger tänkt tillbaka på dem som satt där på August Johanssons café och som bestämde sig för att starta Alfredhems IK. Vad hade de för ambitioner, vad var det som drev dem och vilka möjligheter öppnade sig genom idrottens värld? Vad hade de sagt idag om vi förklarade att deras idrottsförening skapar stort engagemang över hela Sverige och ger svallvågor ute i världen? Vad hade de sagt om vi förklarat för dem att vi kommer att fostra de första pionjärerna i damhockeyn, några av de första svenska spelarna i NHL, utbilda de bästa hockeyspelarna i världen och vara Sveriges bästa lag på både herr och damsidan i omgångar?

Jag tror de hade sagt något i stil med: Det är väl inte så märkvärdigt, man ska inte tro att man är något bara för det, man ska inte glömma var vi kommer ifrån och att alla ska jobba hårt för föreningen. Jag tror också de hade lyft fram att gemenskap, lojalitet och solidaritet är större än individens behov och att föreningens bästa måste gå först i alla lägen. Just de grundvärderingarna kännetecknas än i dag i vår värdegrund Hjärta, Glädje och Ansvar.

Vidare får vi aldrig glömma alla de människor som kämpat för att föreningen ska vara det den är idag. Alla ideella krafter som i höstmörkret startat upp säsongen genom att spola is, alla som trotsat kylan för att gå till ett ideellt uppdrag på matcher, alla spelare som slitit, alla föräldrar som skjutsat, alla fina föreningsmänniskor som engagerat sig i styrelser, kommittéer, stora grabbar m.m. Ingen nämnd, ingen glömd. I en allt mer kommersialiserad idrott får vi aldrig glömma att utan medlemmarna och den ideella kraften skulle svensk idrottsrörelse stanna.

En annan viktig grundförutsättning för överlevnad och utveckling är ett nära samarbete med den industri som format vår stad Örnsköldsvik. Först som stöd till det ideella, därefter semiprofessionellt där våra spelare erbjöds deltidsarbeten för att därefter sponsra oss i den helprofessionella värld vi lever i nu. Vi bär namnet MoDo av en anledning och utan det långa partnerskap som vårt näringsliv stått för hade vi aldrig blivit 100 år. Avslutningsvis är det svårt att greppa att just Vi som är medlemmar idag, att just Vi som är supportrar idag, att just Vi som är partners idag, att just Vi som är Öviksbor idag och att just Vi som arbetar i MODO Hockey idag får vara med att lotsa den här föreningen in i ett nytt århundrade. Det är en ära!

Grattis MODO Hockey till 100 år!