Radek Smolenak klar för MODO Hockey

23 december 2014 22:50

MODO Hockey har kontrakterat den tjeckiske landslagsspelaren Radek Smolenak

Kontraktet sträcker sig över säsongen 2015-16.

– En kraftfull spelare som vi tror ska passa väl in i vår trupp, säger MODO Hockeys GM Per Svartvadet.


28-årige – 1986-12-03 – forwarden Radek Smolenak har ikväll skrivit på ett kontrakt med MODO Hockey. Smolenak som mäter 190 cm och väger 95 kg var förra veckoslutet kapten i det tjeckiska landslaget under Channel One Cup.

– Smolenak är en ledare som är van att ta ansvar vilket vi tror kommer att vara en bra injektion i vår grupp, säger MODO Hockeys GM Per Svartvadet.

Smolenak som är född i Prag inledde sin karriär i HC Kladno och redan som 17-åring flyttade han till Nordamerika för spel i OHL. Där gjorde han under två säsonger 74 mål och 144 poäng på 132 matcher.

2005 draftades Smolenak i den tredje rundan av Tampa Bay Lightning och i december 2008 debuterade han i NHL och noterades omgående också för sin första poäng.

Totalt har det blivit sju NHL-matcher för Smolenak som 2010 vände hem till Tjeckien. De senaste åren har han varvat spel i finska ligan med spel i KHL och våren 2013 gjorde han också 17 matcher i Sverige med Timrå där det blev sju mål och totalt elva poäng.

Den här hösten har Smolenak spelat med finska TPS Åbo där han gjort 32 poäng, varav 18 mål på 39 matcher.

– Smolenak är stark i spelet framför motståndarkassen. Kraftfull och aggressiv. Har också visat att han är nyttig i power play, säger MODO Hockeys GM Per Svartvadet.

Smolenak anländer till Örnsköldsvik och MODO Hockey på juldagen och kommer om allt går enligt planerna att debutera dagen därpå när MODO Hockey möter Växjö hemma i återstarten av SHL.

Smolenak kommer att spela i tröjnummer 70.

Fakta Radek Smolenak

Född: 3 december 1986, Prag, Tjeckien.

Längd: 190 cm.

Vikt: 95 kg.

Skjuter: Vänster.

Moderklubb: HC Kladno.

Övriga klubbar: Kingston Frontenacs, Springfield Falcons, Johnstown Chiefs, Norfolk Admirals, Mississippi Sea Wolves, Tampa Bay Lightning, Chicago Blackhawks, HC Sparta Prag, HC Kladno, Porin Ässät, Lahti Pelicans, Torpedo Nizhny Novgorod, Yugra Khanty-Mansiysk, TPS Åbo.

Övrigt: Blivit tjeckisk mästare på både J18- och J20-nivå. Bronsmedaljör i U18-VM 2004. Silver med Lahti Pelicans 2012 då Smolenak också var skyttekung i slutspelet.