Samuel Påhlsson är hemma igen!

18 juni 2012 13:16

Efter elva säsonger och totalt 884 matcher (798 i grundserien och 86 i slutspelet) i världens bästa liga NHL vänder nu Samuel Påhlsson åter till Sverige, Örnsköldsvik och MODO Hockey.

– Det känns både inspirerande och spännande att komma hem till MODO Hockey. Det är ett stort steg att bestämma sig för att flytta hem från NHL men nu när man tagit beslutet känns det skönt, säger Samuel Påhlsson.


Sin tidigare sejour i MODO Hockey avslutade han med två raka SM-silver.

Nu när han flyttar hem så brinner han för att vinna guld.

– Man spelar för att vinna. Någonting annat finns inte. Det är inte lätt att ta hem ett mästerskap men vi ska verkligen köra för att lyckas, säger Påhlsson.

– Det känns fantastiskt kul att Samme kommer hem till MODO Hockey igen. Han har matchats mot de absolut bästa i världen under många år och gjort det bra. Han kommer med sin rutin, inställning och talang bli en nyckelspelare för oss, säger en lika nöjd som glad Markus Näslund, GM MODO Hockey.

Samuel Påhlsson har en lång och imponerande karriär och han har vunnit både Stanley Cup och OS.

– Har man vunnit mästerskap så vill man göra det igen. Det finns ingenting härligare än att stå där som mästare, säger Påhlsson som 1996 draftades av Colorado Avalanche. Men i Denver hamnade han aldrig utan debuten i NHL skedde i Boston Bruins färger. Men efter bara 17 matcher i Bruins hamnade han i Anaheim där han direkt tog en ordinarie plats.

Men i Anaheim skedde något märkligt efter ett par år. Påhlsson förpassades till farmarlaget och var inte alls nöjd med sin situation.

Påhlsson strejkade och åkte faktiskt också hem till Örnsköldsvik under en period innan han återvände till Nordamerika och efter några matcher i AHL var han tillbaka i NHL.

Juni 2007 kom fullträffen. Anaheim Ducks gick hela vägen och vann finalserien över Ottawa Senators med 4-1 i matcher.

Därmed stod Samuel med en Stanley Cup-ring på fingret.

– Det är det mäktigaste jag har varit med om. Att vinna Stanley Cup är det största man kan göra. Självklart var också OS-guldet i Turin året innan stort när man försvarar nationens färger. Men trots allt så sätter jag Stanley Cup lite högre, säger Påhlsson som under mästerskapssäsongen var en av finalisterna till Frank J. Selke Trophy som årets bäste defensive forward i ligan. Det priset fick han inte – men han fick Stanley Cup-ringen och det väger tyngst.

Samuel blev kvar i Anaheim tills mars 2009 när flyttlasset gick till Chicago Blackhawks. Men han kom till Blackhawks ett år för tidigt. 2009 föll man i Conferencefinalen för att 2010 gå hela vägen. Samuel gjorde bara några månader i Blackhawks innan han i juli 2009 skrev på för Columbus Blue Jackets – som han kom att spela med tills i slutet av februari det här året när han blev lagkamrat med bröderna Sedin i Vancouver.

– Det var riktigt kul att få möjligheten att komma till Vancouver. Jag bytte från ligans sämsta lag till det bästa. Det var också första gången som jag representerade ett kanadensiskt lag och det är lite speciellt, säger Påhlsson och fortsätter:

– Nu vann vi grundserien och hade stora förväntningar på slutspelet men tyvärr blev det en stor besvikelse. Det var tufft att åka i första rundan mot LA Kings men så här i efterhand kan man konstatera att det var ett bra lag vi mötte. Rent hockeymässigt var det helt klart ett lyft för mig personligen att byta Columbus mot Vancouver. Men samtidigt var det också tufft att vara borta från familjen så lång stund.

2000 spelade Samuel sin senaste match i MODO Hockey. Det var i finalserien mot Djurgården – och det slutade med SM-silver.

– Det blev silver både 1999 och 2000. Det är bra att ta sig till final – men det är oerhört surt att stå där som förlorare. Jag vill gärna stå som vinnare framöver. Vinna guld med MODO Hockey vore fantastiskt, säger Samuel och fortsätter så här om beslutet att flytta hem igen:

– Det är ett stort steg att bestämma sig för att flytta hem från Nordamerika. Men vi kände oss redo nu och när beslutet togs så känner man på något sätt en lättnad. Det ska bli riktigt inspirerande att få dra på sig MODO-tröjan igen.

Vilken bild har du av dagens MODO Hockey?

– Självklart har jag följt vad som hänt genom årens lopp. Har ju också pratat med många i och omkring klubben. Det känns som att MODO Hockey går en mycket intressant framtid till mötes. Efter några år med missat SM-slutspel så var man i kvartsfinal senast. Det ska vi nu bygga vidare på. Det är inte någon hemlighet att MODO Hockey har stora ambitioner och att nu få bli en del i det känns spännande.

Vilka förväntningar ska MODO Hockeys supportrar ha på Samuel Påhlsson?

– Jag har väl aldrig riktigt varit någon poängmaskin. Men jag siktar på att kunna producera en del. Det jag kan lova är att jag alltid kommer att ge mitt yttersta, kommer att spela hårt hela tiden och jag kommer att göra det coacherna vill att jag ska göra. Jag ser verkligen fram emot det här och som jag sa tidigare så vill man alltid vinna när man håller på med idrott.

FAKTA SAMUEL PÅHLSSON
position: Forward.
född: 17 december 1977, Ånge.
längd: 183 cm.
vikt: 96 kg.
matcher i MODO: 258.
mål i MODO: 60.
kontrakt: 2014/15.
skjuter: Vänster.
tidigare klubbar: Ånge IK, Boston Bruins, Anaheim Ducks, Cincinnati Mighty Ducks, Frölunda HC, Chicago Blackhawks, Columbus Blue Jackets, Vancouver Canucks.
övrigt: SM-guld 2005, OS-guld 2006, Stanley Cup-mästare 2007.