Niklas Nordgren fortsätter i moderklubben

23 juli 2014 14:00

MODO Hockey och forwarden Niklas Nordgren har idag kommit överens om ett nytt kontrakt som sträcker sig över säsongen 2014-15.

– Det känns jättebra. Jag har kunnat köra på under hela försäsongsperioden för första gången på flera år och känner mig riktigt fysiskt stark. Tror att vi har en spännande säsong framför oss med ett lag som innehåller en bra mix, säger Niklas Nordgren.


27 november förra året återvände Niklas Nordgren till moderklubben MODO Hockey efter att han under hösten rehabiliterat sig. 4 december hemma mot Frölunda fanns han med i laguppställningen för första gången. Totalt gjorde han 30 matcher under säsongen och producerade tio poäng, varav två mål.

– Jag hade hoppats på mer än vad fallet blev. Rent spelmässigt försökte jag hela tiden jobba hårt men när det gäller produktionen så fick jag inte den att lossna på ett önskvärt sätt, säger Niklas och fortsätter:

– Nu ska jag inte komma med några bortförklaringar eller skylla på någonting. Men jag hade varit borta från hetluften ett tag och den fysiska statusen var inte på den nivå jag skulle vilja haft den.

När MODO Hockey i april drog igång säsongen 2014-15 så fanns Niklas Nordgren med. Han har under hela försäsongsperioden varit med och tränat med laget och haft en löpande dialog med GM Per Svartvadet. Nu har man också kommit överens om ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2014-15.

– Vi är glada över att Niklas valt att stanna i moderklubben. Med tanke på förutsättningarna gjorde han det klart godkänt under fjolårssäsongen, säger Per Svartvadet, GM i MODO Hockey.

– Jag ser verkligen fram emot den här säsongen. Vi har ett lag med en bra mix. Det finns några rutinerade kuggar i kombination med ett gäng unga talangfulla spelare som med rätt utveckling kommer att kunna ta stora roller i laget, säger Niklas och fortsätter:

– Sedan är det en enorm trygghet att Linus Ullmark valt att stanna i MODO Hockey ytterligare en säsong. Redan förra säsongen var han seriens bäste och det säger egentligen det mesta.

Niklas gjorde comeback i moderklubben förra hösten. Innan dess spelade han sin senaste match i MODO Hockeys färger 4 januari 2000 när man mötte Metallurg Magnitogorsk borta i EHL-kvartsfinal. Niklas tillhörde då Sundsvall Hockey men var utlånad till MODO Hockey i två EHL-matcher.

Totalt har nu Niklas gjort 47 matcher (fem av dem i Europaspel) i MODO Hockey – och sju mål. Fem av dessa fullträffar kom i gruppspelsmatchen mot Röda Stjärnan i Europacupen 1996. Då var Nordgren 17 år – nu är han 35 år och har skaffat sig massor av erfarenhet.

Förutom spel i Sverige har Niklas också hunnit med en säsong i NHL, samt sex säsonger i Schweiz.

– Säsongen i NHL var på alla sätt och vis oerhört lärorik. Jag är verkligen glad att jag tog chansen när den dök upp, säger Niklas som tillhörde Carolina Hurricanes och sedan Pittsburgh Penguins.

– Jag åkte över till Carolinas camp för att försöka spela till mig en plats i laget. Det lyckades jag med och det jag kan känna så här i efterhand är att jag kanske blev lite nöjd över att bara ta en plats. Jag skulle kanske satt upp nya mål då, säger Niklas.

Carolina vann den säsongen Stanley Cup – men Niklas hade innan dess blivit bortbytt till Pittsburgh.

– Dagarna innan deadline för övergångar så fick vi vår målkung Eric Cole skadad. Det gjorde att Carolina valde att gå ut på marknaden och de bytte till sig Mark Recchi – i utbyte fick Pittsburgh mig och Krys Kolanos. Visst kan man tycka att det var surt men samtidigt är det bara att konstatera att jag då inte var tillräckligt bra för att etablera mig i Carolina.

Efter året i Nordamerika hamnade Niklas i Schweiz där han gjorde totalt sex säsonger – fem i Rapperswil och en med Kloten.

– Det spelades en väldigt rolig hockey i Schweiz. Bra fart och massor av målchanser. Som forward var det riktigt skojigt. Jag trivdes verkligen med livet i Schweiz – ett trevligt land att leva i, säger Niklas som också trivs med att vara tillbaka i moderklubben MODO Hockey:

– Det känns precis hur roligt som helst. Som jag var inne på tidigare så tror jag vi har en spännande säsong framför oss. Jag ska jobba hårt match efter match och på bästa möjliga sätt bidra till att laget når framgång. Jag hoppas också kunna öka på produktiviteten – det är i alla fall min ambition. Jag har kunnat köra på under hela försäsongsperioden för första gången på flera år och känner mig riktigt fysiskt stark.

GM Svartvadet utvecklar sitt resonemang kring Nordgren:

– Niklas kommer att vara en mycket viktig kugge i vårt lag. Nu fick han drygt en halv säsong förra året och efter det en bra försäsongsperiod. Med det i bagaget så tror vi att han kommer att visa ännu mer och ännu bättre den här kommande säsongen. Niklas är en mångsysslare på banan. Gått från en utpräglad målskytt till en hårt arbetande spelare som klarar av alla roller. Han har också vuxit till en ledare, både på och utanför isen, vilket känns ovärderligt i vårt lagbygge. Att han dessutom är en MODOit i grunden är på alla sätt ett plus.

Med Nordgrens namnteckning på kontraktet så kan GM Svartvadet lägga ytterligare en pusselbit till lagbygget.

– Tittar man på den befintliga truppen så tycker jag att det ser intressant ut. Vi har en bra mix och ingredienser som gör att vi känner oss tillfreds med situationen. Men jakten på att göra truppen ännu mer slagkraftig fortsätter. Vi vill ha in ytterligare en back och en forward i truppen, säger GM Svartvadet.