Janos Hari tillbaka i MODO Hockey

4 juli 2014 10:56

Efter en säsong i Finland och Helsingfors IFK vänder nu ungerske landslagsforwarden Janos Hari åter till MODO Hockey.

Janos har signerat ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2014-15.

– Det ska bli riktigt roligt att göra comeback i MODO Hockeys färger. Jag är riktigt sugen på att få visa vad jag kan, säger Janos.


22-årige Janos Hari representerade MODO Hockey 2011-13 och gjorde under den sejouren 61 matcher och fem mål i A-laget. I J20 gjorde han 49 matcher och 80 poäng, varav 35 mål.

– Det känns bra att nu kunna hälsa Janos välkommen tillbaka till MODO Hockey. En bra lösning för båda parter. Han gjorde bra ifrån sig de gånger han fick chansen under sin förra sejour i klubben. Nu är han en ännu bättre spelare och har också mognat ytterligare som person, säger MODO Hockeys GM Per Svartvadet.

Förra säsongen spelade Janos i finska SM-liiga med Helsingfors IFK. 44 matcher blev det och Janos producerade 19 poäng, varav åtta mål.

– Förra säsongen i Finland gav mig mycket – tycker att jag har utvecklats på alla plan. Jag fick förtroende och därmed också självförtroende. Nu är jag riktigt sugen på att få visa vad jag kan. Visst känner jag en viss revanschlusta inför det här, säger Janos och fortsätter:

– Jag ska bidra i det offensiva spelet och förhoppningsvis även i power play. Vidare kommer jag att bidra med en positiv och glad inställning. Jag gillar att bjuda på mig själv och är ganska bra på att snacka.

2011 blev Janos MODO Hockeys förste ungrare genom tiderna – och totalt den fjärde i SHL:s (elitseriens) historia. Som 12-åring lämnade Janos Ungern för destination Sverige, Stockholm och Hammarby.

– För att kunna satsa på hockeyn var jag tvungen att flytta. Hockeyn är inte stor i Ungern även om det blivit betydligt bättre de senaste sex-sju åren, säger Janos som fick upp ögonen för den här sporten när han var fem år:

– Kommer aldrig att glömma det. Det var i Budapest och de hade is i ett köpcentrum. Jag bara ville ut och prova. En dag tog pappa med mig ut på isen och jag blev fast direkt.

I Hammarby firade Janos stora triumfer och när det var dags för att välja hockeygymnasium så lockades han till Karlstad. I Färjestad gjorde under drygt två och ett halvt års tid poäng i massor. 2010 valde han att flytta till Kanada och spel i juniorligan QMJHL innan han våren 2011 nappade på en flytt till Örnsköldsvik och MODO Hockey.

Nu när vi skriver 2014 är det dags för en återkomst i MODO Hockey för Janos som har sina främsta egenskaper i offensiven och kreativiteten.

– Vi har stora förväntningar på att Janos ska bidra i det offensiva spelet, säger GM Svartvadet och fortsätter:

– När jag suttit ned och diskuterat med ledarstaben så känner vi att Janos passar in perfekt i vårt lagbygge. Han har egenskaper som blir viktiga för oss och trots att han fortfarande är ung så har han hunnit samla på sig värdefull erfarenhet vilket gör att han mixar in på ett bra sätt mellan de äldre och de riktigt unga.

För Janos blir headcoach Anders Forsberg en ny bekantskap men när det gäller assisterande coacherna Henrik Gradin och Jan-Axel Alavaara blir det ett återseende.

– Jag har haft förmånen att få jobba med dem tidigare och att nu få möjligheten att göra det igen känns riktigt bra. Anders har jag snackat en hel del med och det ska bli riktigt roligt att få jobba med honom. Känns som en riktigt bra trio ledare, säger Janos.

Med Janos signatur på kontraktet har GM Svartvadet lagt ytterligare en pusselbit i lagbygget – men fortfarande återstår det en del jobb.

– Tittar man på den befintliga truppen så tycker jag det ser intressant ut. Vi har en spännande mix och en bra grund att stå på. Nu fortsätter vi jobbet med att försöka spetsa anrättningen ytterligare. Vi vill ha in både offensiv och defensiv kraft innan vi har en slutgiltig trupp, säger GM Svartvadet.