Björn Edlund blir ny förbundskapten i Danmark

25 april 2022 14:13
NYHET

Björn Edlund får ytterligare ett prestigefyllt uppdrag. Vid sidan av sin roll som sportchef för MoDo Hockeys damlag ska han under kommande två år arbeta som förbundskapten för det danska landslaget.

"Det blir en rolig utmaning", säger Edlund.


Nyligen kunde vi berätta om en del förändringar på ledarsidan i vårt damlag. Jared Cipparone kliver in som huvudtränare kommande säsong, medan Björn Edlund – som varit både tränare och sportchef – renodlar sin roll och blir sportchef på heltid.

Edlund kommer dock inte att släppa tränarsysslan helt.

36-åringen är nämligen ny förbundskapten för det danska damlandslaget. Edlund har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över kommande två säsonger och där det först och främst är fokus på A-VM på hemmaplan i Danmark i augusti-september.

– Det känns fantastiskt spännande. Jag är väldigt ödmjuk och tacksam över att jag ens var påtänkt för den rollen och det blir en rolig ny erfarenhet på min resa som ledare, säger Edlund.

Tjänsten hos den danska hockeyunionen ska Edlund kombinera med rollen som sportchef för MoDo Hockey.

– Jag tror definitivt att jag kommer att kunna dra nytta av det här i min roll som sportchef, säger han och fortsätter:

– Jag kommer att få se mer hockey, mer internationell hockey, och bygger upp mitt kontaktnät på ett annat sätt. Jag är först och främst anställd av MoDo Hockey och det är MoDo jag har närmast hjärtat, och jag hade aldrig tagit det här jobbet om jag trott att det skulle påverka MoDo negativt.

Det kortsiktiga målet är alltså VM på hemmaplan, men dansk ishockey har också en långsiktig plan för att flytta fram sina positioner.

– Landet har många yngre, duktiga spelare som kommer upp. Där har jag mycket erfarenhet från vår egen verksamhet i MoDo, där vi lägger stor vikt vid att utveckla våra egna och bygga på egna produkter.

– Jag gillar att få vara med på "resor" där man bygger invididerna och får dem att utvecklas, och sedan skapar någonting tillsammans i en större grupp. Det här känns som en väldigt rolig utmaning.