Kristians Rubins ny back i MoDo Hockey!
Publicerad: 2023-06-06
NYFÖRVÄRV
För en dryg vecka sedan sköt han ett historiskt VM-brons till hemnationen Lettland. Nu har backen Kristians Rubins, 25, skrivit på ett ettårskontrakt med MoDo Hockey.

Det är definitivt en lettisk nationalhjälte som vi får till klubben i den 195 centimeter långe och 105 kilo tunge Kristians Rubins. När Lettland bärgade sitt VM-brons hemma i Riga var det Rubins som först kvitterade bronsmatchen till 3-3 i slutet av tredje perioden, och sedan klev fram och avgjorde i förlängningen med vilda scener till följd.

Han är annars främst inte känd för att vara en offensiv back, utan har sina styrkor i det defensiva arbetet.

– Han är stor och stark, med bra räckvidd och svår att komma runt. Han är stark i det fysiska spelet och också relativt snabb på skridskorna med tanke på sin storlek. Han är mobil där ute på isen, säger MoDos sportchef Henrik Gradin och fortsätter:

– Han har visat att han kan bidra offensivt, som i VM, men klart är att hans främsta egenskaper ligger i försvarsarbetet. Han spelar väldigt uppoffrande, är bra på att täcka skott och är en pjäs som är nyttig i inte minst spelet i numerärt underläge.

Kristians Rubins har ett förflutet i Sverige, då han gick genom Västerås juniorled och även hann med 14 allsvenska matcher som junior. 2016 bar det av till Nordamerika och Medicine Hat Tigers i den kanadensiska juniorligan WHL.

Efter spel i ECHL (där han blev mästare med Newfoundland Growlers 2019) hamnade han i Toronto Maple Leafs farmarlag Toronto Marlies i AHL och i 2021 fick han göra debut i NHL med Maple Leafs.

Den gångna säsongen inledde Kristians Rubins i Ottawa Senators farmarlag Belleville Senators innan han hamnade i Calgary Flames farmarlag Calgary Wranglers.

Totalt har det blivit 187 matcher, och 39 poäng, i AHL och tre matcher på NHL-nivå för backen.

Nu ska han för första gången spela i SHL, i MoDos dräkt. Kontraktet är skrivet över kommande säsong.

Press- och kommunikationsansvarig Jon Häggqvist