Oscar Hedman avslutar ishockeykarriären

14 augusti 2020 08:00
Nyhet

Efter 642 matcher i MODO Hockey har Oscar Hedman nu beslutat sig för att han lägger skridskorna på hyllan och avslutar sin ishockeykarriär. Han gör det som en av de största genom tiderna i MODO Hockey, som bland annat femma i flest antal spelade matcher för föreningen. "Jag känner att det passade bra att avsluta nu. Det blev på mina egna villkor, jag vill ägna mer tid åt familjen och är tacksam över att jag även har ett inspirerande jobb som jag nu kommer att börja med på heltid", kommenterar Hedman.


Oscar Hedman debuterade i MODO Hockeys representationslag säsongen 2003/2004 och spelade hela tolv säsonger i föreningen där han gått hela vägen via U16, J18 och J20-spel. Hedman har även spelat tre säsonger i Frölunda och två för Timrå. Den första matchen i MODO Hockeys representationslag är någonting Hedman håller som ett av de största minnena från karriären:

– Det var väldigt speciellt med den första matchen i Elitserien. Dels att det var med min moderklubb och även att jag varit med i alla led genom föreningen för att till slut få debutera. Jag fick sitta på bänken först i några matcher, men minns att första gången jag fick spela var i Globen säsongen 2003/2004 och att jag spelade ihop med Kari Haakana. Vi släppte in ett mål i första bytet mot Djurgården och efter det var man inte så kaxig, skrattar Hedman.

SM-guldet det starkaste minnet

Oscar Hedman spelade samtliga matcher för MODO Hockey säsongen 2006/2007 när klubben tog sitt andra SM-guld genom tiderna. Den 75 matcher långa säsongen är också Hedmans klart bästa minne från karriären som nu är över.

– SM-guldet var självklart det största i karriären och det lika mycket för sammanhållningen i laget. Många av spelarna från den säsongen har jag fortfarande nära kontakt med och det kanske blir så att man kommer närmare varandra i ett vinnande lag, konstaterar Hedman och fortsätter:

– Det unika med det laget var att i stort sett alla svenska spelare hade gått ishockeygymnasiet i Örnsköldsvik. Därför brann verkligen alla för föreningen. Det avspeglades i gruppen genom hela den säsongen och alla gav verkligen allt för att vinna.

När MODO Hockey degraderades till HockeyAllsvenskan säsongen 2015/2016 var Oscar Hedman en av två spelare som inte lämnade truppen. Hedman stannade kvar i MODO Hockey och det under fyra säsonger i HockeyAllsvenskan.

– När jag skrev på för den första säsongen tror jag ingen visste vad som väntade i HockeyAllsvenskan. Jag hade aldrig några planer på att flytta utan ville verkligen ge det chansen direkt att hjälpa föreningen tillbaka. MODO Hockey har sedan dess gjort en häftig resa vilket även gjort att jag hela tiden velat stanna för att fortsätta spela. Vi blev bättre och bättre och det blev roligare och roligare. Tyvärr fick vi inte avsluta den senaste säsongen, men blickar jag tillbaka på åren i HockeyAllsvenskan så blev det sista året det klart bästa, kommenterar Hedman och fortsätter:

– Det blev ändå ett naturligt avbrott efter den här säsongen med många nya spelare och en ny tränare och då kände jag att det passade bra för mig att hänga upp grejerna för gott.

Femte plats i matchligan genom tiderna

Tittar vi på matchligan genom tiderna i MODO Hockey har Hedman de senaste säsongerna hyllats för såväl match nummer 500 samt förra säsongen match nummer 600. Hedman blev den sjunde spelaren genom tiderna att nå milstolpen 600 spelade matcher. Med 642 matcher har Oscar Hedman spelat femte mest matcher genom tiderna för MODO Hockeys representationslag. Lägg där till matcherna för Frölunda och Timrå och Hedman landar på imponerande 896 matcher i SHL och HockeyAllsvenskan, med slutspel inräknat.

– Under tiden jag spelade var det ingenting jag reflekterade över, hur många matcher jag spelat. Men nu med lite distans så är det klart att det känns bra att jag fick chansen att spela så mycket och dessutom sällan drabbades av några allvarligare skador som höll mig borta från spel i längre perioder, kommenterar Hedman och fortsätter:

– Det är klart att vi nu spelar betydligt fler matcher än vad exempelvis Robert Frestadius gjorde per säsong, men det är väldigt stort att nå milstolpen med exempelvis 600 matcher för MODO. Det kommer säkert att komma ikapp mig mer ju längre tiden går, att jag faktiskt gjorde ganska många matcher.

Tack Oscar Hedman

Även under den aktiva karriären har Oscar Hedman arbetat för Skidsta Hus och den sysselsättningen blir nu på heltid från och med den 1 september.

– Det känns väldigt bra att direkt få den här möjligheten till att jobba heltid och jag ser mycket fram emot det och känner mig inspirerad att testa på någonting nytt. Jag är även ledare i barnens idrottande och det är någonting som betyder mycket för mig. Tidigare har jag varit mycket på resande fot med tid borta från hem och familj. Nu ser jag fram emot att kunna vara mer närvarande.

MODO Hockey vill skicka sitt varmaste tack till Oscar Hedman för fantastiska prestationer i MODO Hockey och ett alltid lika bra ambassadörskap för föreningen utanför isen. Tack även till hela Oscar Hedmans familj där vi önskar Oscar lycka till med den civila karriären samt den pågående tränarkarriären som ledare i MODO Hockey Ungdom.

MODO Hockey kommer vid ett senare tillfälle att uppmärksamma Oscar Hedman och hans prestationer i föreningen i samband med match i Fjällräven Center.

Matchliga, MODO Hockey

  1. Per Svartvadet 755

  2. Magnus Wernblom 723

  3. Andreas Salomonsson 680

  4. Hans Jonsson 648

  5. Oscar Hedman 642

  6. Robert Frestadius 631

  7. Per-Åge Skröder 600

  8. Lars Jansson 576

  9. Pierre Hedin 540

  10. Peter Öberg 537