Tobias Viklund tillbaka i MODO Hockey

7 september 2020 20:00
Herr

Tobias Viklund är tillbaka i MODO Hockey och har signerat ett kontrakt för de tre kommande säsongerna. Viklund tog SM-guld med MODO och återvänder nu efter 13 säsonger i SHL och KHL. ”Tobias Viklund kommer att göra väldigt mycket nytta för laget den kommande säsongen. Han har en stor erfarenhet av spel på hög nivå där han kommer att visa vägen och vad som krävs för att vinna matcher”, kommenterar MODO Hockeys sportchef Fredrik Glader.


MODO Hockey och Tobias Viklund har signerat ett avtal för de tre kommande säsongerna där Viklund, 34, återvänder till föreningen där han spelat i såväl J18 som J20. Säsongen 2003/2004 tog Viklund SM-guld i J20 innan han säsongen 2005/2006 debuterade i Elitserien. Säsongen som följde spelade Viklund samtliga matchen för MODO Hockey och var med att bärga föreningens andra SM-guld.

– Det känns fantastiskt roligt att vi får tillbaka en MODO-fostrad spelare som verkligen har skaffat sig enormt mycket erfarenhet. Vi har länge haft en bra kontakt med Tobias där vi pratades vid ordentligt redan under den förra säsongen men intensifierade diskussionerna nu på den senare delen av den här sommaren, kommenterar MODO Hockeys sportchef Fredrik Glader och fortsätter:

– Som person är han otroligt seriös i sin träning och han står för en professionalism gällande träning och förberedelser som vi i MODO Hockey även står för. Som spelare är det en rörlig och skridskoskicklig back som utvecklats till en tvåvägsback med sin främsta styrka i det defensiva spelet. Han är rejäl i sitt spel och kommer att stärka upp vår defensiv. Det här är en spelare som är målmedveten och har en klar bild att hjälpa MODO Hockey tillbaka till SHL.

”Är beredd att ta den roll som krävs av mig”

Tobias Viklunds hockeykarriär har gått via Kramfors-Alliansen och MODO Hockey vidare till Skellefteå, Frölunda och AIK. Säsongen 2013/2014 blev sedan Viklunds första i KHL där han representerat fem olika klubbar de senaste sju säsongerna.

– I Sverige fungerar det ganska lika sett till de flesta lag. Då tänker jag på hur lagen tränar och förbereder sig inför match. I Ryssland är det helt annorlunda och därför fick man direkt lära sig att ta hand om sig själv. Språkbarriären var hela tiden en stor utmaning, men jag har verkligen fått se världen och andra kulturer. Tack vare det har jag även vuxit som person. Inte minst förstår jag hur otroligt bra och välordnat allting är här hemma och jag är otroligt tacksam över att haft turen att födas i Sverige, kommenterar Viklund och fortsätter:

– Det har naturligtvis även hänt en hel del med mig som spelare sedan jag senast var i MODO. Jag spelade en hel del powerplay i början av tiden i KHL, där jag utvecklades mycket av det, men de senare åren har jag haft en mer defensiv roll. I MODO är jag beredd att ta den roll som krävs av mig och jag kommer att göra mitt absolut bästa för att laget ska vinna varje match vi spelar.

”Ska försöka att betala tillbaka”

Efter 13 säsonger i andra klubbar återvänder nu den Kramfors-fostrade backen till MODO Hockey för spel i HockeyAllsvenskan 2020/2021. En återkomst till MODO har varit på tapeten flertalet gånger innan, men det står nu klart att det blir verklighet. Viklund tränar med MODO Hockey redan på tisdag förmiddag.

– Det känns roligt och väldigt inspirerande för mig att nu fortsätta karriären i MODO Hockey. Jag har i stort sett varje år sneglat mot klubbens håll och funderat om det någonsin kommer att bli så att jag spelar här igen. Därför känns det helt fantastiskt att det nu är verklighet. Egentligen ända sedan jag gick ishockeygymnasiet och fick debutera i representationslaget har det ständigt varit aktuellt att en dag spela i MODO igen och jag har Kent Forsberg, Anders Melinder och många andra i organisationen att tacka för hela min karriär. Nu ska jag försöka att betala tillbaka all den utbildning jag har fått och som har gjort mig till den spelare jag är idag, berättar Viklund med glädje i rösten innan han avslutar:

– Jag ser fram emot att gå på is med grabbarna. Jag har tränat på hela sommaren och åkt skridskor under de senaste tre-fyra veckorna, så jag ska nog inte göra bort mig ute på isen. Det kan givetvis ta några träningar innan man kommit in i all ny utrustning men jag ser fram emot att komma igång på riktigt.

Tobias Viklund kommer att spela i tröja nummer 18 i MODO Hockey.