Frågor och svar om vaccinationsbevis på våra matcher

1 december 2021 11:00
INFORMATION

Onsdag 1 december 2021 infördes krav på vaccinationsbevis för besökare på MoDo Hockeys matcher i Hägglunds Arena.

Vi förstår om det är många som har funderingar kring detta och därför har vi här samlat ett antal viktiga frågor och svar.


Vad är det jag behöver?

– Det finns olika typer av ”covidbevis”, men det som krävs för att besöka matcher i Hägglunds Arena är ett vaccinationsbevis som visar att du tagit minst två doser vaccin mot covid-19 och att det gått minst två veckor sedan den andra dosen. Det enda vaccinationsbevis som i nuläget är giltigt är det som utfärdas av EU (som heter EU Digital COVID Certificate). Flera icke-EU-länder är också anslutna till samma certifikat, se lista hos E-hälsomyndigheten. – Du behöver även visa upp en giltig id-handling vid entrén.

Vilka behöver ett vaccinationsbevis?

– Alla som är myndiga, det vill säga är över 18 år. Är du under 18 år behövs inget vaccinationsbevis för att besöka arenan, men du måste kunna legitimera dig.

– Du behöver heller inget vaccinationsbevis om du inte kan eller får ta vaccinet av medicinska skäl. Ta då med dig läkarintyg och legitimation till entrén.

Hur får jag tag på ett vaccinationsbevis?

– Om du har e-legitimation kan du ladda ner ditt digitala bevis på covidbevis.se.

– Det går även att skicka in en blankett för att få ditt vaccinationsbevis i fysisk form via posten. Här hittar du information om hur du går till väga.

Jag har ett pcr-test som visar att jag är fri från covid-19, gäller inte det?

– Nej, det gäller inte. Inte heller är det giltigt med dokumentation som visar att du har haft covid-19 och tillfrisknat. Det enda som godtas är vaccinationsbevis, eller läkarintyg som visar att du inte kan vaccinera dig.

Varför inför ni vaccinationsbevis?

– Det är inte MoDo Hockey, utan Regeringen – efter inrådan från Folkhälsomyndigheten – som har infört kravet på vaccinationsbevis för offentliga sammankomster med fler än 100 besökare. Anledningen är i grunden att myndigheterna ser en ökad smittspridning utomlands och vill förebygga en liknande utveckling i Sverige.

Hur fungerar det när jag kommer till Hägglunds Arena?

– Kontrollen av vaccinationsbevis sker utomhus. Se gärna till att ta fram beviset och legitimation innan det är din tur, för att det ska gå så smidigt som möjligt. När du tagit dig igenom kontrollen går du in precis som vanligt och visar upp din biljett.

Hur länge kommer det här att gälla?

– Det vet vi inte i nuläget. Det är upp till myndigheterna att bestämma. Så fort vi får andra direktiv så kommer vi att gå ut med detta i våra officiella kanaler.