Lizana Wallner lämnar MODO Hockey
Publicerad: 2014-04-01

Hon kallas för ”Brick Wall-ner” av amerikanska kommentatorer, hyllar Stefan Liv på sin mask och hon har blivit Valle med hela svenska (hockey)folket. Hennes namn är Valentina Lizana Wallner och efter fyra år i Örnsköldsvik och MODO Hockey har hon bestämt sig för att flytta hem till Stockholm.

- Jag har tänkt på det rätt länge. För mig och Putte (maken Patrick) är Stockholm hemma. Vi skulle egentligen bara bo här i ett år men det blev fyra fantastiska sådana, inleder Valle under dagens ”hej då-lunch” i Fjällräven Center.

Valentina har en guldhjälm och en silvermedalj med sig i bagaget från Ångermanland. Denna säsong slutade snöpligt men hon ser ändå tillbaka på sin tid i MODO med glädje, inte minst tack vare den grymma finalen då publikrekordet slogs med hästlängder (3449):

- Det var verkligen häftigt, jag trodde inte att detta kunde hända i svensk damhockey. Det är verkligen ett stort steg i rätt riktning!

Så du menar att intresset för damhockey har ökat under den gångna säsongen?

- Absolut, det är STOR skillnad i media! Mycket större än vad jag trodde att det kunde bli. Det är många som är nyfikna på oss spelare nu och jag hoppas det håller i sig under nästa säsong. Riktigt kul och viktigt! 

MODO Hockey har under de senaste åren varit med och fostrat målvakter av världsklass; Linus Ullmark, Anton Forsberg och Oscar Alsenfelt för att nämna några. Och så Valle, förstås. Under säsongen 2013-14 noterade hon 92.96 i räddningsprocent under serien och hela 95.45% i slutspelet. Guldåret 2012 höll hon nollan i finalen.  

- MODO Hockey har hjälpt mig att utvecklas från en medelbra spelare till att prestera på en högre nivå. Jag har utvecklats enormt i målburen men också som människa utanför isen. Jag har mycket att tacka Magnus Helin (målvaktstränare, junior), han har betytt jättemycket. Det senaste året har jag jobbat mycket med Masken (målvaktränare, senior) och jag är tacksam för att han hjälpt mig prestera på topp. 

Varför lyckas MODO och dess tränare med målvaktsfostringen? 

- Det handlar om att få oss målvakter att tro på oss själva och de mål vi sätter upp. Det har jag verkligen jobbat med denna säsong och det är kul att se att MODO gått från att vara en "vanlig målvaktsklubb" till att vara bäst i Sverige. 

Du har blivit Väggen Valle med hela svenska folket. Får vi se dig i en stockholmsrink eller hur ser du på hockeyn i framtiden?

- Det tar mycket att elitsatsa, så nästa år kommer jag nog försöka få ordning på jobb och karriär. Men jo, hockey på något vis blir det nog men just nu har jag inte bestämt mig alls.

Vad kommer du sakna mest med Övik?

- Enkelt: människorna jag träffat, säger en vemodig målvakt.

Innan Valentina lämnar arenan får hon beskriva MODO Hockey med tre ord, och hon tvekar inte en enda sekund:

- Hjärta, glädje och familj!

MODO Hockey vill tacka Valentina Lizana Wallner för hennes fantastiska arbete både på och utanför isen. Hon har gjort ett grymt jobb för klubbens varumärke och vi är stolta över att hon varit - och är - en del av klubbens hårda arbete för att vara ledande inom (dam)hockeyn och dess utveckling! 

Lycka till med allt! 

Valle LW

Ansvarig kommunikation & ny media Jennifer Andersson