Ny regel om hemmafostrade spelare i SDHL: "Positivt inställda"
Publicerad: 2021-08-26
NYHET
SDHL och Svenska Ishockeyförbundet har tagit fram en ny regel inför 2021/2022, en som går ut på lagen ska ha ett visst antal "hemmafostrade" spelare i startuppställningen varje match. – Vi är positivt inställda, säger MoDos huvudtränare Björn Edlund.

Diskussionerna om det nya konceptet kring hemmafostrade spelare har pågått i kulisserna en längre tid och på torsdagen berättade SDHL om det spikade upplägget.

I korta drag går det ut på att det krävs ett antal hemmafostrade spelare i lagen varje match. Med hemmafostrad menas en spelare som mellan åren då hon fyller 15 och 21 år har utbildats i minst tre år på svensk mark.

Den stora anledningen till den nya regeln är att på sikt förbättra möjligheterna för svenska spelare att ta sig fram.

– Jag tycker att det är ett steg i rätt riktning. Det innebär att föreningarna får värdera utbildning och utveckling av svenska spelare i större utsträckning. I längden kommer detta förhoppningsvis att generera en starkare kultur för tjejer inom svensk ishockey och att fler svenska spelare når en hög nivå, säger MoDos huvudtränare Björn Edlund.

Vi i MoDo har under många år jobbat målmedvetet med att få till ett naturligt inflöde till seniorlaget från de egna leden, dels i egen regi och dels tack vare ett gott samarbete med NIU, hockeygymnasiet, i Örnsköldsvik.

I dagens trupp räknas tolv av spelarna som hemmafostrade och lika många har fått sin utbildning på hockeygymnasiet i stan.

– Den här nya regeln går parallellt med vår strategi för att utveckla unga spelare och få upp dem till seniorverksamheten. Vi har i alla år varit duktiga på att fostra och förvalta egna spelare och våra grundbultar är kontinuitet och att ha spelare från vår egen verksamhet, eller med lokal förankring, säger Björn Edlund.

Nu på lördag klockan 16 möter damlaget Skellefteå på hemmaplan i säsongens första träningsmatch. Då en stor del av truppen är på olika internationella uppdrag så kommer det att vara många juniorspelare som får chansen.

– Vi lånar åtta forwards, en back och en målvakt från juniortruppen. Det ska bli kul att se de yngre spelarna i en seniormiljö, säger Edlund, som inte kommer att lägga så stor vikt vid spelet i sig mot Skellefteå.

– I och med att så många är borta så kommer vi inte att dra så stora växlar över spelet utan det handlar mer om att se var vi ligger på individuell nivå. Vi vill framför allt se engagemang, intensitet och att "brinnet" finns där. Ryggmärgsbeteendet ska sitta.

Matchen startar 16.00 och det är fritt fram att se den på plats i Fjällräven Center, men det finns en maxgräns på 300 åskådare. Insläpp sker från 15.00 och inträdet är gratis.

Viktigt att tänka på är att varje sällskap maximalt får bestå av åtta personer och att det mellan varje sällskap ska vara minst en meter. En meter motsvarar cirka två sittplatser.

Press- och kommunikationsansvarig Jon Häggqvist