Fredrik Olofsson till MODO Hockey

14 maj 2019 09:00
Fredrik Olofsson i Omaha
Herr

MODO Hockey kan idag meddela att forwarden Fredrik Olofsson är klar för spel i klubben säsongen 2019/2020. Olofsson kommer senast från spel i NCAA där han spelat för Omaha Mavericks. "Det är en stor, fysiskt stark spelare som kan spela både center och ytterforward. Olofsson har ett fantastiskt bra spelsinne och är en spelare som ska stärka vår offensiva produktion", kommenterar MODO Hockeys huvudtränare Björn Hellkvist.


Fredrik Olofsson är svensk medborgare men har spelat ishockey i USA under hela sin seniorkarriär. Nu är Olofsson klar för spel i MODO Hockey och har signerat ett kontrakt för den kommande säsongen i HockeyAllsvenskan.

– När jag var liten flyttade vi runt och lämnade Umeå precis innan hockeygymnasiet skulle starta. Min pappa fick jobb i Colorado och vi har bott i USA sedan dess. Vi har varit i Sverige varje sommar sedan dess och det känns bra att nu återvända för en längre period än bara sommaren, berättar Olofsson och fortsätter:

– Som spelare vill jag bidra över hela banan och hjälpa laget till framgång där jag gillar att fördela spelet i offensiv zon. Jag ses som en lite större och tyngre spelare där jag tycker om att både spela i sarghörnen och där saker händer framför målen. Det finns alltid saker att bli bättre på och att utveckla och det ser jag fram emot att göra i MODO.

"Tog ansvar att leda laget på och utanför isen"

Fredrik Olofsson har gått College på Univ. of Nebraska-Omaha under de senaste fyra säsongerna och där representerat Omaha Mavericks. Säsongen 2018/2019 svarade Olofsson för 34 poäng (10+24) på 36 matcher för sin poängmässigt bästa säsong i klubben. Detta trots en tung säsong för laget som kom på sista plats i grundserien och blev utslagna ur slutspelet i kvartsfinal.

– Vi åkte ut i förstarundan i NCHC i bäst av tre mot Duluth Bulldogs. Vi hade inte vårt bästa år som lag, men personligen hade jag en bra säsong där jag fick "A" på tröjan och tog ansvar att leda laget både på och utanför isen. Det är klart att vi som lag hade velat gå längre än vad vi gjorde när det kom till slutspelet, sammanfattar Olofsson och konstaterar:

– Det var ändå ett lärorikt år för mig där jag kände mig bekväm i rollen som en ledande spelare och även lärde mig att leda de yngre spelarna som en av de äldre i laget. Jag fick veta vad som krävs för att varje dag vara professionell.

"Intressant när MODO hörde av sig"

Olofsson, 22, är draftad av Chicago Blackhawks och har totalt producerat 95 poäng genom 35 mål och 60 assist under 137 matcher i NCAA. Han har även representerat svenska landslaget i såväl U18 och U20.

– Jag har gått mina fyra år på college och även om det var ett tag sedan jag spelade i Sverige var det direkt intressant när MODO hörde av sig. Björn Hellkvist och hela organisationen har en tydlig plan och jag vill vara med på MODO:s resa framöver. Örnsköldsvik är verkligen en hockeystad som jag vill vara en del av, berättar Olofsson om första kontakten med MODO och sedan huvudtränare Björn Hellkvist:

– Vi pratade faktiskt inte så mycket hockey. De hade självklart kollat på mig i många matcher och jag är väldigt taggad då Björns entusiasm smittar av sig och han verkligen vill ta nästa steg med MODO.

Olofsson befinner sig fortsatt i Omaho efter att säsongen tagit slut där han nu tagit examen efter fyra års studier. När vi pratar med Olofsson har han precis avslutat ett morgonpass på gymmet.

– Sommarträningen och fokus på nästa säsong känns verkligen inspirerande just nu där jag gör mig redo på bästa sätt. Jag har precis tagit min examen och det är minst sagt lite att stå i. Allt från att ta reda på mitt svenska personnummer igen till att skaffa bil och kolla körkort, lägenhet, försäkringar och allting annat. Det känns som ett härligt äventyr som väntar i MODO Hockey och jag ser fram emot att ansluta till laget så snart det bara går.

"En spelare vi haft koll på en tid"

MODO Hockeys huvudtränare Björn Hellkvist ser Olofsson som en värvning som kommer att spela högt uppe i lagets hierarki den kommande säsongen.

– Olofsson har producerat i den högsta Collegeligan i USA där han spelade center den senaste säsongen. Det är en spelare vi haft koll på en tid som dessutom är en väldigt duktig tekare. Vi ser fram emot att han blir en del av MODO Hockey.

Kontraktet med Fredrik Olofsson gäller för säsongen 2019/2020.

Kontraktsöversikt MODO Hockey 2019/2020