Wahlberg om säsongen: "Kraven ska finnas"
Publicerad: 2022-12-05
INTERVJU
Säsongen tuffar på och det gör även MoDo Hockey. Vi tog ett snack med lagkapten Wahlberg om läget i laget, gruppdynamik, förväntningar och press.

Måndag. Ny vecka, nya möjligheter. Och för MoDo Hockeys herrar: Ledigt. Klockan har passerat lunchtid när vi når lagkapten Emil Wahlberg på telefon. Han sitter i bilen men har absolut tid att snacka hockey. En stund.

– Ja, jag ska hämta på skolan. Sedan ska vi iväg och bada, förklarar Wahlberg med ett skratt.

Vi kastar oss rakt in i det. Med 24 matcher under bältet toppar MoD o Hockey den allsvenska tabellen i stor stil. Med 60 inspelade poäng, 16 poäng före såväl Södertälje som Djurgården. Det är ett högre poängsnitt (2,5p/match) än vad de 106 poäng (2,04 avrundat) laget hade efter grundseriens avslut förra säsongen. Vad är det då som har varit nyckeln till den minst sagt lyckade hösten?

– Det låter som en klyscha, kanske, men alla har köpt sina roller till punkt och pricka. Vi försöker bli bättre hela tiden även om vi har vunnit väldigt mycket nu på slutet…eller, egentligen hela säsongen. Jag tycker att det finns ett driv i gruppen att bli bättre hela tiden. Det tycker jag har varit en styrka hela tiden, förklarar Wahlberg.

Mycket ligger i det lugn som präglar laget och truppen. Wahlberg är noga med att påpeka att han bara kan tala för sig själv men säger samtidigt:

– Det kanske finns någon som inte känner att de kan prata med alla om vad som helst men jag tycker att vi har väldigt högt i tak och det känns som att alla trivs ypperligt. Alla har köpt sina roller och vi har roligt tillsammans. Det är något som är väldigt viktigt, säger han.

Och grunden i det hela börjar inte bara på bänken, utan bakom den. Tränarstaben, ledda av, Mattias Karlin, har en stor del i det.

– Han är väldigt lugn som tränare och som person. Det smittar av sig på gruppen. Hans lugn gör att… Det är många matcher där vi har släppt in första målet, till exempel. Men han, Jonas och Micke får oss att tro på det vi gör hela tiden. Det skapar ett lugn i sig, känner jag. Vi kör på, går det tungt så kör vi ändå på med vårt spel. Och det har funkat hittills.

BIlen rullar vidare mot skolan, men Wahlberg tänker igenom svaren på de frågor som kommer hans väg.

Utan att lägga orden i munnen på dig känns det som om tron aldrig sviker, det spelar ingen roll om ni hamnar i underläge…?

– Det har väl varit så i de flesta matcherna förutom egentligen Björklöven borta. Djurgårdsmatchen är ett exempel på det. Vi spelar bra, men vi släpper in 2-0 i princip direkt. Ändå tar vi tag i oss själva, säger han och det är som om minnena flödar tillbaka från den bombastiska 6-5-segern i Stockholm.

– Djurgården borta. Det är fullsatt. Fansen och laget får luft under vingarna med tidiga mål att gå på. Det är lätt att gå och gömma sig men jag tycker att alla steppar upp och tar ansvar. Nu är det bara ett exempel men alla gör sitt. Vi hittar vägar att vinna även när vi spelar dåligt. Just mot Djurgården spelade vi okej men vi hittar vägar att vinna när vi spelar dåligt och det i sig är en styrka.

Segerraden växer sig allt större, men finns det en risk för mättnad? Wahlberg skrattar till.

– Det kan väl aldrig gå för bra? Men det är klart. Man får aldrig bli mätt. Jag tycker att vi hanterar det på ett bra sätt. Det roligaste som finns är att vinna. Sen förstår vi att vi inte kommer att vinna varje match. Nu har vi en svit här och det är klart att vi kommer göra allt vi kan för att hålla i den. Det kommer tillbaka till det jag sa tidigare om att vi tävlar varje dag för att bli bättre.

Förutom drivet och lugnet i truppen är konsekvensen i agerandet runt matcherna en viktig pusselbit till att laget behåller fötterna på jorden. Åtminstone om vi ska fråga Wahlberg.

– Vi gör väl egentligen samma sak även om vi vinner eller förlorar. Vi kan vinna en match men dagen efter kan vi gå igenom flera dåliga saker om det har varit en sån match. Vi bryter ner matcherna och går igenom dem. Och när vi går ut på träning vill vi verkligen bli bättre hela tiden. Det är väl den styrkan som har gjort att vi har vunnit de matcher där vi inte har spelat så pass bra som vi vill spela. Vi tar till oss det som har varit bra och det som har varit dåligt och sedan försöker vi göra den bästa träningen vi kan för att utvecklas.

MoDo Hockey är ett lag för eliten och det är ingen hemlighet att klubben vill tillbaka till SHL. Det är en press, men det är något Wahlberg uppskattar mer än något annat.

– Jag tycker att det är positivt med kraven från fansen. Det visar att fansen vill samma sak som vi vill, säger Wahlberg och fortsätter:

– Det är svårt att säga hur de andra hanterar det men jag tycker att MoDo är en så pass stor klubb. De hör hemma i SHL och kraven ska finnas. Finns inte kraven från fansen blir det inte bra. De kraven ska finnas och det är upp till oss spelare att vi ska hantera det. Det är klart att ibland gör man kanske en sämre match.

Hur går snacket när du möter folk ute på stan?

– Nu är inte jag på stan så ofta ska jag väl säga. För min del är det mest när jag hämtar på skolan. Då är det barn som kommer fram och pratar och frågar om nästa match och säger att vi har gjort bra matcher och sådär. Det är där jag märker det. De andra, stjärnorna, de som gör poäng som Riley Woods, Josh Dickinson, Näsén och så vidare - de kanske får snacka mer på stan för att de troligen är där mer än vad jag är. Jag bor ju utanför stan också.

Till sist, nu väntar Södertälje härnäst. Vad kan vi vänta oss i den matchen, tror du?

– Jag har inte sett någon scout på dem än och jag har inte sett någon match med dem än. Men jag vet att det är ett bra lag och det visar även tabellen. Det blir en tajt och tuff match mot ett bra lag. Det gäller att vara vaksam i special teams, säger han i takt med att barnrösterna på en skolgård hörs i bakgrunden.

Vi vill bara få in en sista fråga innan samtalet når vägs ände.

Just det, en sak till. Är du vidskeplig?

– Om jag är det? Ja! Jajjemen, skrockar han.

Är det något speciellt du gör som du vill avslöja, eller blir det risk för jinx?

Han skrattar igen.

– Nej, inte så. Det är mer att jag brukar köra samma uppvärmning.

Men byter du ut något efter en förlust?

– Njae, inte så ofta. Det kan hända ibland.

Vår pratstund är över och för Emil Wahlberg väntar en stunds bad med barnen. Ett sätt koppla av och koppla bort. Men faktum kvarstår: Vidskepelse eller ej. MoDo Hockey kliver in i den här spelveckan med tolv raka segrar.

Modo Hockey