Engström slutar – och tar ledarroll i MoDo Hockey

1 augusti 2021 12:45
NYHET

Hon har gjort flest matcher någonsin i den svenska högstaligan.

Nu väljer Sofia Engström att sätta punkt för sin spelarkarriär – och börjar en ny som ledare för MoDos damjuniorer.

"Det har varit känslosamt", säger hon.


Säsongen 2007/2008 gjorde Sofia Engström debut i dåvarande Riksserien, i Leksands IF:s dress. Under sina 14 år i högstaligan har Surahammar-produkten spelat 396 grundseriematcher – flest av alla spelare genom tiderna – och 44 matcher i SM-slutspel.

Utöver sina insatser i SDHL/Riksserien har hon också representerat Damkronorna vid över 50 tillfällen, däribland i OS och VM.

Allting har dock ett slut och Engström väljer vid 33 års ålder att lägga skridskorna på hyllan. Hon "pensionerar" sig som MoDoit, efter två säsonger och totalt 70 matcher för vår klubb.

– Det har varit väldigt känslosamt, det behöver man inte sticka under stol med. Jag känner mig till freds med att jag valt att sluta, men på något sätt känns det samtidigt också jobbigt, säger Engström och fortsätter:

– Jag har vigt så mycket tid åt ishockeyn i mitt liv och det är tid som jag nu behöver fylla med andra saker. Jag är också en sådan person som tycker om när det händer saker och jag skulle nog bli rastlös av att inte ha någonting att göra.

En sak har hon redan bestämt sig för att göra med sin tid. Från och med idag, 1 augusti, är hon assisterande tränare för MoDos damjuniorer, där Ola Hedqvist är huvudtränare. På så vis kommer Sofia Engström alltså inte att släppa vare sig ishockeyn eller MoDo.

– Att bli ledare är någonting jag tänkt på tidigare, men sedan har det inte varit aktuellt förrän nu. Det känns roligt att få hjälpa till och utveckla de unga tjejerna i MoDo och jag känner att en tränarroll passar mig bra. Jag har en del ledaregenskaper som jag känner mig trygg med, men jag vill också gå tränarutbildningar och utveckla mig själv.

Om vi blickar bakåt till spelarkarriären igen, vad har varit bäst med att vara spelare?

– Mycket har handlat om att vara i ett lag; att vara en del av någonting stort. Jag har träffat många sjukt bra lagkamrater och det är sådant som jag kommer att ha med mig i framtiden. Det är inte alla snygga mål och fina passningar som man kommer ihåg, det är de bra lagkamraterna, ledarna, materialarna och fansen, säger Sofia Engström.

Du går i "pension" som MoDoit, hur känns det?

– Det kanske jag inte trodde när jag hade spelat tolv säsonger i Leksand (skratt), men jag är nöjd och glad för att jag flyttade på mig för att testa nya utmaningar. För mig är MoDo en väldigt stor förening, för mig är det nästan som en stark "hockeynation". Jag är glad och stolt över att ha fått spela för MoDo.

Nu får hon alltså också representera MoDo som ledare.

– Vi börjar idag faktiskt. Jag ska ner till Fjällräven Center vid klockan kvart i tre, då har vi ett möte och sedan är det fystester för a-laget och juniorerna. Det känns lite overkligt att börja som tränare samma dag som jag slutar som spelare, men man vänjer sig nog, säger Sofia Engström och skrattar.

MoDo Hockey vill gratulera till en särdeles fin karriär och önska lycka till i framtiden!