Hemma
Linköping
LHC
Borta
MoDo
MoDo

Rivstart på 2023 på bortaplan: "Viktigt vara med från start"

5 januari 2023 13:30

MoDo kickar nu igång det nya året i SDHL och ser fram emot två matcher på två dagar på bortaplan. Först ut i Linköping på torsdagskvällen.


Det är förkylningstider i Örnsköldsvik och det har tyvärr inte gått MoDo Hockey helt obemärkt förbi. Till veckans roadtrip, där matcher mot Linköping och Djurgården väntar, har forwarden Tea Lökke Nyberg och backen Linnéa Andersson tvingats kasta in handduken och stanna hemma.

Därtill är Emma Goding, Mira Hallin och Ebba Hedqvist på landslagsuppdrag då U18-VM börjar i Östersund till veckan, så det blir en till viss del förändrad trupp som tar sig an LHC och DIF. Bland annat har Sofia Sohlin kallats upp från juniorlaget.

– Det är klart att vi saknar de som är borta och några av dem har stora roller, bland annat har ju Ebba och Mira spelat powerplay hela säsongen. Men det är bra för de som får ta nya roller nu i deras frånvaro och även nyttigt för laget att se nya konstellationer, säger huvudtränare Jared Cipparone.

Spelarna firade nyår som brukligt är, men har tränat på hela veckan och reste söderut tidigt på onsdagen. Nu väntar alltså match två dagar i rad och tanken är att kliva in på vinnarspåret igen efter plumpen borta mot Luleå i mellandagarna.

– Vi har tränat på lite av varje i veckan, fokuserat en del på vår forechecking och testat olika saker där. Vi har också justerat vårt powerplay i och med att Ebba och Mira är borta och de har ju spelat där hela säsongen. Vår PP-procent har varit rätt bra på sistone men vi känner också att vårt spel har gått lite i stå, så det ska bli intressant att se hur förändringarna blir, säger Jared Cipparone.

Vad väntar mot Linköping?

– Det är ett tufft lag att möta. Senast vi var här nere slutade det 2-1 till oss. Även fast vi hade mycket puck den matchen så fick vi kämpa hårt, det är ett hårt arbetande lag vi möter och de åker mycket skridsko. Vi måste vara med från start. Senast de spelade, mot Leksand, var de bra också så det gäller att vi är redo från start. Viktigt blir att försvara bra i mittzonen och ta hand om våra målchanser.

MoDo parkerar på fjärde plats i tabellen, med två poäng upp till fredagens motståndare Djurgården (som har en match mer spelad). Då ska man också ha i åtanke att tabellen förändrats en del sedan Göteborgs uttåg och att MoDo blev av med nio poäng i den vevan.

Hittills är tränarteamet belåtet med hur laget har utvecklats.

– Jag skulle säga att vi är ungefär där jag hade förväntat mig att vi skulle vara vid det här laget. Jag tycker att laget har kommit ihop på ett bra sätt; de yngre spelarna har tagit kliv framåt och de äldre mer rutinerad har visat vilken nivå de kan spela på, säger Jared Cipparone och fortsätter:

– Det roligaste med säsongen hittills tycker jag nog är att vissa spelare har tagit sig an roller som de kanske inte är vana vid sedan tidigare och att de har gjort det med helt rätt mentalitet och inställning. Vissa spelare har inte fått nog mycket cred utanför laget för det jobb som de lagt ner.

Nu kliver vi in på det nya året och slutspurten på grundserien, innan slutspelet tar vid. Tills dess handlar det om att sätta sig i en så bra situation som möjligt, dels statistiskt i tabellen och dels formmässigt.

– Det finns fortfarande många saker som vi kan bli bättre på, bland annat att vara konsekvent bra i 60 minuter och i egen zon där det varit lite för mycket upp och ner. Vi pratar mycket om att spela konsekvent och även att spela med självförtroende. Det kommer att bli tuffare i slutspelet och de vanor vi ska ha då jobbar vi med att skapa redan nu, säger Jared Cipparone.