MODO Hockey 100 år - 30-talet

Publicerad: 2021-03-18
MODO 100 år
Idag fortsätter vår artikelserie där vi räknar ned till vår 100-årsdag den 27 mars genom berättelser från föreningens historia. Idag kan ni läsa om 30-talet, vilket är det årtionde där ishockeyn tar sin början men där det är andra idrotter som skördar mest framgångar.

Vi fortsätter artikelserien med händelser från 30-talet. Händelserna är urklipp ur vår Jubielumsbok som ni köper på Sport 77, ICA Kvantum Örnsköldsvik, Stora COOP eller online i MODO Hockey Shopen

Missade ni gårdagens artikel om 20-talet så hittar ni den här

30-talet

30-talet är det årtionde där ishockeyn tar plats på programmet i föreningen, det blir en flygande start direkt med en DM-final redan första året, men det är fotbollen, friidrotten och bandy som är de mest framgångsrika grenarna under denna tidsepok.

1930 Terränglöparna slog igenom på allvar

Terränglöparna slog nu igenom på allvar. Sven Wiklund inledde säsongen genom att vinna en juniortävling och vid DM i Köpmanholmen tog klubben hem lagmästerskapet genom B. Söderlind (fyra), Sven Wiklund (elva), V. Bäcklin (tolva) och A. Holmlund (fjortonde).

1932 Serieseger för fotbollen

Fotbollslaget vann den Nordångermanländska serien i säker stil, man tog hem 17 av 20 poäng. Därmed klart för spel i Nordångermanländska elitserien. Inledningen knagglig med klar förlust mot Kramfors, sedan dock fem raka vinster.

1933 Missad serieseger med en poäng

Efter en lovande säsong i elitserien fortsatte fotbollen mot en hägrande serieseger. Men i sista omgången förlorade man överraskande mot Sandö IF. Därmed missade man seriesegern med en poäng.

1934 Andraplatser för fotbollslagen

Fotbollslaget behöll sin andraplats i elitserien, som vanns av Domsjö IF. Även B-laget blev tvåa i sin serie efter Husum. Bandylaget hemförde seriesegern i Norra Ångermanlandsserien. Friidrotten låg nere i och med omläggning av idrottsplatsen.

1935 Ny idrottsplats invigd

Den 28 juli kunde klubben inviga en ny idrottsplats med direktör Kempe själv närvarande, varvid han fick det första exemplaret av klubbens förtjänsttecken i guld. Det året ställde även direktör Kempe en friidrottstränare, Conrad Andersson, till de Kempiska idrottsföreningarnas förfogande. Gustaf Wiklund tog sitt åttonde DM-tecken i kula.

1936 Fotbollslaget besegrade proffslag

Fotbollslagets hittills förnämsta framgång var en 1–0-seger mot gästande proffslaget, österrikiska Favoritner A.C. Axel Byström gjorde målet. För första gången hade bandylaget tillgång till en landbana (Kempevallen).

1937 Axel Byström börjar låta höra talas om sig

Axel Byström började göra sig ett namn som skidåkare. Han nådde uppmärksammade placeringar i DM och vid en förbundstävlan i Anundsjö. Det var också året som bandylaget var det bästa som funnits och vann idel segrar i mästerskapsserien, men förlorade (som vanligt) i DM-spel. Nu mot IFK Nyland med 1–2.

1938 Ishockeyn tas upp på programmet

Vid ett möte den 14 januari diskuterades om ishockey skulle tas upp på programmet. Allan Andersson och Edvin Boman rapporterade från ett möte i Härnösand, varefter beslut fattades om anslutning till Svenska Ishockeyförbundet. Det spelades en match under året, som gav en 4–3-seger mot ÖSK. Fotbollslaget erövrade seriesegern i Norra Ångermanlandsserien med åtta poäng tillgodo på andra lag och gick upp i Nedre Norrländskan. Vid ett besök av Gefle IF på Kempevallen höll fotbollslaget på att ställa till en stor sensation och ledde med hela 5–1 innan ”Hogga” Karlström et consortes kunde vända och vinna med 6–5.

{!A}

1939 DM-final direkt för ishockeyn

Ishockeylaget, som kommit med på programmet året innan, spelade DM-final direkt det första året. Efter 4–3 och 3–2 mot ÖSK respektive Älgarna blev det dock förlust i finalen mot IFK Nyland. Mo & Domsjö hjälpte till och sponsrade såväl sarg som belysning till den nya banan.

40-talet

Härnäst i denna artikelserie väntar 40-talet, ett årtioende där föreningen får sin förste landslagsman och ishockeyn tar en efterlängtad DM-seger mot IFK Nyland.

Rickard Edblad